• De winnaars vlnr: Bas, Pieta, Jeffrey en Suzanne van Mourik; Klaas en Wim Klop; Leo Kool; Gert-Jan Inpijn en Dirk van Dijk.

    Josje Blokland fotografie
  • De winnaars en genomineerden op een rij.

    Josje Blokland fotografie

Van Mourik winnaar op Business Event Alblasserwaard

SLIEDRECHT Van Mourik & Zn Schoenen en Lederwaren is maandagavond in de prijzen gevallen op het Business Event Alblasserwaard. Het Sliedrechtse familiebedrijf pakte de eerste prijs in de categorie MKB en Detailhandel en versloeg daarmee de andere twee genomineerden: Homeflex Business Housing, ook uit Sliedrecht, en Klop Visserij uit Boven-Hardinxveld.

Wethouder Len van Rekom reikte de prijs aan Bas, Pieta, Jeffrey en Suzanne van Mourik uit. ,,Jullie zijn een begrip in de regio. Twee jaar geleden mochten jullie het predicaat Koninklijk ontvangen en nu komt deze belangrijke erkenning erbij. Met recht een bedrijf waar Sliedrecht apetrots op is." Trots was ook 'opa' Dirk-Jilles van Mourik, die in de zaal zat. Met zijn 92 jaar staat hij nog 3,5 dag per week in de zaak aan de Kerkbuurt. ,,Een hele eer", zei hij tegen presentator Willem Gunneman, die hem in het publiek op zocht.

EIGEN KRACHT Van Mourik opende in 2011, midden in de crisis, een compleet vernieuwde en uitgebouwde winkel, die nu 700 vierkante meter beslaat. ,,Dat kun je doen als je gelooft in je eigen kracht", legde Suzanne na afloop tijdens de netwerkborrel de succesformule uit. ,,En door in te zetten op de beleving tijdens het winkelen", vulde Jeffrey haar aan. ,,Nu heeft iedereen in de detailhandel het daar over, maar bij ons is dat al jaren de insteek. Plus het feit dat wij een breed assortiment hebben en bekend staan om onze specialismen en deskundig personeel. Dat maakt dat mensen vanuit Zeeland ons weten te vinden."

'HART ONDER DE RIEM' De prijs werd met een grote groep personeel, familie en vrienden uitgebreid gevierd in de foyer van De Lockhorst. Ook de familie Klop stond daar vrolijk te proosten. De Hardinxveldse binnenvissers waren weliswaar door Van Mourik 'verslagen', maar mochten aan het eind van de avond toch een andere waardevolle award in ontvangst nemen: de publieksprijs. Alle aanwezigen in De Lockhorst konden via sms hun favoriete bedrijf uit de negen genomineerden doorgeven. Klop Visserij kreeg zo de meeste stemmen. Klaas en Wim Klop namen de prijs in ontvangst. ,,Helemaal super", spraken zij blij. ,,Dit geeft ons veerkracht. Dat het publiek ons op deze manier waardeert is echt een hart onder de riem", zei Wim, verwijzend naar de moeilijke tijden in zijn branche. Hij vroeg de beroemde pianist Jan Vayne, die het event muzikaal omlijstte, om een toepasselijk verzoeknummertje: You never walk alone.

DOORZETTINGSVERMOGEN Er waren nog meer winnaars maandagavond in De Lockhorst. In de categorie 'Jonge Onderneming van het Jaar' ging de prijs naar de Maria Johanna Hoeve uit Noordeloos. De vakjury verkoos dit bedrijf boven Travelsmaker.nl uit Sliedrecht en Bouwmensen Zuid-Holland Zuid uit Hardinxveld-Giessendam. De Maria Johanna Hoeve is een recreatieve onderneming met een groepsaccommodatie, bed & breakfast, brasserie en golfbaan. De jury prees het doorzettingsvermogen van de Alblasserwaardse ondernemers om van een boerenbedrijf een toeristische trekker te maken. Leo Kool, die de prijs in ontvangst nam, beaamde dit. ,,We hebben er heel hard aan getrokken en zijn daarom heel blij met deze waardering."

'SUPERTROTS' In de categorie Industrie en Dienstverlening was het Arkelse metaalbewerkingsbedrijf Van Dijk Inpijn de winnaar. Het versloeg De Giessen Kantoorautomatisering (Hardinxveld-Giessendam) en Perf-IT (Sliedrecht). Gert-Jan Inpijn en Dirk van Dijk namen ,,supertrots" de prijs in ontvangst. ,,Heel mooi dat we dit tegelijk met ons dertigjarig jubileum mogen vieren."

De jury bestond uit Michael van Hoorne, Teus Boerman, Machiel Pranger Marieke Koorevaar en voorzitter Hans Koppelaar. Zij bezochten de afgelopen maanden alle bedrijven om zo hun winnaars te kunnen kiezen.