• Jan Wieman

Veel bijbels bij taxatie van boeken in Sliedrecht

SLIEDRECHT Vrijdagmiddag 24 maart, Arie Molendijk taxeert oude en antieke boeken, tijdschriften, tekeningen en wat er verder zoal bij hem op de tafel in Bibliotheek Aanzet wordt neergelegd. Soms is het een enkel exemplaar, soms een grote boodschappentas vol. Bijbels vormen de hoofdmoot. In vlot tempo gaan de boeken door zijn handen en noemt hij de bedragen die de boeken op een veiling kunnen op brengen. Het is 'Tussen Kunst en Kitsch' in het klein, de lach is nooit ver weg. Molendijk is taxateur en rasverteller.

1600 Taxaties heeft Molendijk inmiddels op zijn naam staan. Hij trekt het hele land door om taxaties te doen. De eerste Sliedrechtse klant hoort dat zijn stapel tijdschriften uit de jaren 30 vijf euro op zullen brengen, de boeken tien en twintig euro. ,,Ik breng ze wel naar de gemeentewerf", lacht hij, betaalt de vijf euro taxatiegeld en vertrekt huiswaarts. Twee Dordtse dames zijn al niet veel beter af. ,,Hier zijn geen kopers voor, maar misschien raakt u ze via Marktplaats wel kwijt aan verzamelaars", zegt Molendijk als ze boeken van Maarten Toonder en andere oude schrijvers uit hun tas halen. ,,Nou ja, mijn kleinkinderen wilden ze ook al niet", zegt één van de dames, ,,we hebben in ieder geval een leuke middag gehad."

Er komen die middag relatief veel grote en kleine bijbels op de tafel bij Arie. ,,Vroeger hadden de mensen in sommige streken meer bijbels dan kinderen in huis', vertelt hij. ,,Nu zijn de gouden en zilveren sloten die erop zitten vaak meer waard dan de bijbel zelf. Ik heb het nu overigens niet over de betekenis die het boek voor mensen kan hebben. De boeken zijn vaak slecht gerestaureerd, ze zijn verkeerd afgesneden, er ontbreken delen uit. Het papier dat vroeger gebruikt werd kon veel vocht opnemen, als de sloten niet goed gebruikt werden konden de boeken twee keer zo dik worden waardoor de rug beschadigde."

Dan komt er een zwaar gehavende bijbel op tafel, de voor- en achterkant liggen los. Arie opent het boek. ,,Ah, een Statenbijbel van 1637, eerste druk, gedrukt bij van Ravensteyn te Leiden" , leest hij en lijkt verrukt. De eigenaar zegt dat er tekeningen in zitten. Arie bladert nieuwsgierig verder. ,,Ja, maar hier hoort de wereldkaart te zitten, en dit hoofdstuk zit op de verkeerde plaats, ik zie de kaart van het Paradijs niet." Zo gaat het nog even door. ,,Er zitten drie kaarten in die ouder zijn dan de bijbel zelf, ze zijn van begin 1600, die zijn dus toegevoegd bij een restauratie. Eén kaart is goed. Deze bijbel zou 2000 euro waard kunnen zijn, nu 400", bepaalt hij.

De oude tekeningen en prenten die ook meegebracht zijn worden eveneens serieus bekeken maar zullen het familiekapitaal niet vergroten. ,,Nou ja, dat had ik ook niet verwacht, maar het was leuk om dit eens mee te maken", zegt de inbrenger.

De meeste bezoekers hebben deze middag vaak veel informatie gekregen, veel rijker zijn ze niet geworden. Het lijkt wel of niemand teleurgesteld naar huis gaat. Een mevrouw uit Nijmegen wordt wél zeer aangenaam verrast: zij diept uit haar tas een unieke collectie zeldzame vogelboeken met daarin met de hand ingekleurde vogels op van Temminck, die op een veiling 3000 euro op zou kunnen brengen. Mevrouw superblij, Arie zijn middag is ook weer goed.