• Bomenkap nabij rouwcentrum

    Richard van Hoek Fotografie

Verbijstering over kap bomen

SLIEDRECHT Inwoners rondom de locatie van het nieuw te bouwen rouwcentrum aan de Valkweg zijn verbaasd door de kap van verschillende bomen. Volgens hen loopt de procedure voor de vergunning nog en mag er nog niet gewerkt worden. De gemeente wijst juist op het feit dat de vergunning al is verleend.

Simon Fousert

De kap vindt plaats vanwege de bouw van een nieuw rouwcentrum aan de Valkweg, in de buurt van een basisschool, kinderopvang en sportschool. Velen uit de buurt maakten daar eerder al bezwaar tegen, maar dat mocht vooralsnog niet baten. Eind november van vorig jaar verleende het college van b en w de vergunning van de bouw van het rouwcentrum van onderneming Orchis Uitvaartzorg. ,,Er is dinsdagavond wel een hoorzitting over, maar wat ons betreft kan er gewoon gekapt worden", aldus een gemeentewoordvoerder desgevraagd. De zitting gaat over de bouwvergunning en de kap van de bomen, maar er is geen bij de bezwaarschriften geen spoedeis toegevoegd, waardoor het werk niet opgeschort moest worden.

DOOR ROOD RIJDEN Toch werd de buurt onaangenaam woensdagochtend onaangenaam verrast door het neerhalen van de bomen. ,,Vorige week hebben we een stapel papieren gekregen in verband met de hoorzitting van komende dinsdagavond bij het juridisch loket in Dordrecht. De procedure over de vergunning loopt dus nog, maar ondertussen zijn ze al begonnen. Ik snap niet dat ze denken boven de wet te kunnen staan. We kunnen toch ook niet allemaal door rood gaan rijden?", vindt Stegeman. ,,Daarnaast heb je te maken met het broedseizoen. Dan mag je niet eens kappen." Ook de manier van werken vindt Stegeman storend. ,,Kleine kinderen fietsen daar langs naar school toe, het is dus ook gevaarlijk wat ze doen. Het zijn bomen van meer dan 8 of 9 meter." Volgens Stegeman zijn er al zo'n tien bomen gekapt. ,,Ze worden tegen het rood-witte pand neergezet (de oude basisschool, red.). Daar is asbest aangetroffen, maar wordt blijkbaar makkelijk mee omgegaan."

Een gemeentewoordvoerder zegt dat bij de gemeente niets bekend is van asbest in het leegstaande pand. Wat het kappen tijdens het broedseizoen betreft, gaat het om een aanbeveling om dat niet te doen. ,,De periode augustus-oktober is de minst kwetsbare periode", aldus woordvoerder Hans Scholten. ,,Het is aan de aannemer om dit op te volgen." Het gaat volgens hem overigens om zeven bomen die los staan van de vergunning en sowieso gekapt mochten worden en zeven andere bomen waarvoor toestemming is gegeven.

De buurt is geschrokken, vertelt Stegeman. ,,De hele buurt stond vanochtend buiten en had zoiets van: wat is dit nu weer? Er is helemaal niets over gecommuniceerd. Dit wekt agressie op en er was al veel verzet. Ik wil niet dat het escaleert. Als blijkt dat het allemaal mag, dan is het duidelijk en dan hebben we er alles aan gedaan. Maar dan moet je niet al beginnen terwijl de procedure nog loopt."

Ze denkt na over de te nemen stappen. ,,Ik ga nadenken of ik niet andere lijntjes moet aanspreken. Wat die zijn, doe ik geen uitspraken over, maar dat gaat hoger dan de gemeente."