• Susanne Viset

'Verbinding zoeken en inspireren'

SLIEDRECHT De creatievelingen die begin dit jaar bezit namen van het vroegere schoolgebouw aan de Maaslaan en op 20 mei al een Kom Eens Kijken Dag hielden, vieren aankomende zaterdag de officiële opening van het door hen ingerichte Creatief Centrum. Op deze feestelijke dag kan het grote publiek kennismaken met het opgeknapte pand én, nog belangrijker, de diversiteit van de gebruikers. Die het initiatief vorm en kleur geven. Het Kompas stelt ze alvast voor.

door Erik de Bruin

Héléne Dompeling en Jenny van den Herik zijn de dames van Klei-Kunsten. In hun atelier houden ze zich intensief bezig met handboetseren, glazuren en afbakken. ,,We geven ook workshops en bieden geïnteresseerden de mogelijkheid kennis te maken met dit geweldige ambacht", aldus Héléne, die beeldend kunstenaar is en zich drie jaar geleden ging interesseren in het werken met keramiek. ,,Ik leerde toen Jenny kennen. Het klikte meteen waarna we onze interesse en kennis bundelden. We begonnen in een tijdelijke ruimte in een antikraakpand. Kort na de verhuizing (we zaten daarna weer in een piepklein atelier) kwamen we in contact met de initiatiefnemers van het Creatief Centrum. In onze vorige onderkomens hadden we totaal geen aanloop. Hier merken we steeds meer dat mensen even binnenlopen om te kijken wat onze hobby inhoudt. Bovendien is het leuk om verbinding te zoeken met de andere gebruikers en elkaar te inspireren."

'NIEUWE UITDAGING' Jenny stopte ongeveer vier jaar geleden met werken. Ze bekwaamde zich vanaf dat moment in beeldhouwen met speksteen, maar kreeg last van haar schouder. ,,Toen ben ik me gaan verdiepen in boetseren en ontmoette ik mijn kleimaatje Héléne. Het klikte gelijk. Je kunt wel stellen dat het een uit de hand gelopen hobby is. Ik ben toch wel zo'n 25 uur per week in het centrum te vinden en mijn man is er ook regelmatig om klusjes te verrichten. Hopelijk mogen we hier nog héél lang boetseren en andere mensen warmmaken." Anita Rademaker is bestuurslid en hielp mee het Creatief Centrum op te richten. Sinds februari is ze ook huurder. Twintig jaar werkte ze in het basisonderwijs. ,,Met veel plezier, maar het werd tijd voor een nieuwe uitdaging." Dat resulteerde in Workshops 4 Kids, dat in 2012 van start ging. In het eerste jaar was ze actief op scholen en kwam ze bij mensen thuis om creatieve feestjes te geven. ,,In 2013 ben ik dat in een grote blokhut gaan doen die achter in de tuin staat. Naast verjaardagsfeestjes kwamen de kinderen uit het dorp op donderdag en vrijdag naar de Krea Keet." De moeder van een Sliedrechts meisje attendeerde Anita op de plannen die er waren. ,,Diezelfde avond heb ik contact gezocht met Johan (Huijzer, red.) en zo is het balletje gaan rollen. Thuis groeide ik een beetje uit mijn jasje, ik was op zoek naar uitbreiding."

Johan Huijzer (hij passeerde al de revue) maakt kunstwerken en relatiegeschenken van Pop Art. Hij geeft ook schilderworkshops. Voordat hij met het idee van een Creatief Centrum op de proppen kwam, had de Sliedrechter, die met zijn werk landelijke bekendheid vergaarde, een eigen atelier onderaan de Kerkbuurt. Hij merkt dat zijn geesteskind een groei doormaakt. ,,De gemeenschap begint ons te ontdekken. Iedereen die binnenstapt, reageert enthousiast. Ik hoop dat het Creatief Centrum een onmisbare plek in de samenleving wordt." Inge Verboom is in het centrum actief als kinder- en jongerencoach. Ze ondersteunt kinderen en ouders bij hun vragen op sociaal-emotioneel gebied. Daarnaast werkt ze, na wintig jaar in de jeugdhulpverlening werkzaam te zijn geweest, in het voortgezet onderwijs. ,,De wens om toch iets meer te kunnen betekenen voor kinderen en jongeren bij wie het niet altijd vanzelf lijkt te gaan, kan ik nu uit laten komen in mijn eigen praktijk. Ik help ze graag om weer controle te krijgen over hun probleem." Ze heeft al veel gesprekken gevoerd. ,,Ik vind het mooi om te zien dat ze zich vertrouwd voelen om hun verhaal te delen."

'POSITIEVE REACTIES' Astrid Dunning is de eigenaresse van Potlood & Paperassen. Ze houdt zich bezig met tekenen (grafiet/soft pastel) en mixed media. ,,Wat wil zeggen dat ik gebruik maak van gemengde technieken en materialen. Bijvoorbeeld een portret van potlood en inkt op een ondergrond van collage, bewerkt met verf en textuurpasta." Ze is altijd al creatief geweest. ,,Maar door tijdgebrek kwam het er vaak niet van. Toen mijn dochter naar de middelbare school ging, heb ik de draad voorzichtig weer opgepakt. Veel bezig met papier en verf, dat soort dingen. Er kwamen steeds meer spullen bij. Op een gegeven moment was ik thuis meer meer tijd kwijt aan het opruimen en verplaatsen dan dat ik daadwerkelijk creatief bezig was." Daar is verandering in gekomen. ,,Ik heb het super naar m'n zin. Al veel positieve reacties gehad en enthousiaste mensen begroet die ik op weg heb mogen helpen bij het tekenen."

Bovenstaande foto is gemaakt door Susanne Viset. Ze doet portretfotografie. In de studio en op locatie. ,,Ik fotografeer al zo lang ik me kan herinneren. Vroeger op een rolletje, sinds acht jaar heb ik een spiegelreflexcamera. Ik heb altijd gedroomd van een eigen studio. Vijf jaar geleden heb ik mijn eerste flitssetje gekocht en toen ik anderhalf jaar later het ouderlijk huis uitging, heb ik een slaapkamer omgebouwd tot thuisstudio. Dat werd een beetje vol en toen kwam het Creatief Centrum op mijn pad." Studio Suus begon als hobby. ,,Ik hoop dat het steeds meer mijn werk gaat worden." Bezoekers kunnen bij Leuke Meuk terecht voor tweedehands spulletjes en cadeautjes. ,,We werken samen met cliënten van ASVZ", aldus Maja en Sandra, die regelmatig deelnamen aan rommelmarkten. ,,We zetten onze uit de hand gelopen hobby, waar we veel plezier aan beleven, voort in het Creatief Centrum. Wie van oude spulletjes af wil: kom gezellig langs! Of laat het ons weten, dan halen we ze op." Anselma en Suzan geven gestalte aan 2x Leuk. ,,Ontstaan uit onze gezamenlijke interesse in het combineren van kleuren, materialen en het maken van sieraden. Het is fijn om naast een drukke baan je gedachten op iets compleet anders te richten en bezig te zijn met het maken van dingen waar je blij van wordt. Daarnaast is het leuk om dit met anderen te doen. Het liefst hebben we onze tafel vol met mensen die ook aan het rommelen zijn."

'MEER NAAMSBEKENDHEID' ,,Van een koude, vochtige en kleine schuur naar een ruimte van vijftig vierkante meter. Écht fantastisch! Ik was vanaf dag één enthousiast", aldus Chris de Bruin, die zich StreetArt en actionpainting eigen heeft gemaakt en via een workshop leert hoe je schildert als Herman Brood. Tekenen doe hij al sinds hij een potlood kan vasthouden. ,,In m'n pubertijd op plekken waar dat niet helemaal de bedoeling was", zegt hij met een knipoog. ,,Sinds een aantal jaren op doek. Nu is het nog een hobby, maar wie weet ... . Ik wil meer naamsbekendheid realiseren. Een schilderij van deBruinART in elk huishouden in Nederland en ver daarbuiten zou natuurlijk helemaal fantastisch zijn."

Fotobijschrift: Twaalf enthousiaste creatievelingen geven kleur en vorm aan het Creatief Centrum, dat zaterdag 9 september haar grote opening viert.