• Koen van Weel

Verduidelijkend onderzoek naar PFOA en GenX in groenten en fruit

SLIEDRECHT Naar aanleiding van een verkennend onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam naar het gehalte PFOA en GenX (twee omstreden stoffen die door DuPont en nu Chemours werden en worden uitgestoten bij de productie van teflon) in het gras en de bladeren in de omgeving van het chemieconcern, is onduidelijkheid en onrust ontstaan over het eten van groenten en fruit uit eigen tuin. Op initiatief en in aanwezigheid van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincie Zuid-Holland, de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, de Dienst Gezondheid en Jeugd en de gemeenten Dordrecht, Papendrecht en Sliedrecht heeft er begin deze week een gesprek plaatsgevonden tussen het RIVM en de VU.

Beide instituten concludeerden, zo is te lezen in een actueel bericht op de gemeentelijke website, dat er op basis van de metingen die de universiteit heeft uitgevoerd geen conclusies kunnen worden getrokken over gezondheidsrisico's. Simpelweg omdat het 'nog maar' verkennend in opzet was en groenten en fruit niet daadwerkelijk zijn onderzocht. Enkel het gras en de bladeren hetgeen alarmbellen heeft doen rinkelen na een recente publicatie in de Volkskrant. Nader onderzoek zou meer duidelijkheid kunnen verschaffen én dat gaat ook gebeuren. Met een vervolgonderzoek naar het GenX- en PFOA-gehalte in gewassen uit eigen tuin hopen bovengenoemde overheden de mogelijke zorg en resterende onduidelijkheid bij omwonenden weg te nemen. Het RIVM, dat de afgelopen twee jaar de emissies van beide stoffen (GenX is de opvolger van PFOA, waar het bedrijf in 2012 mee moest stoppen gezien de zorgwekkendheid van de stof) onder de loep heeft genomen en hierover heeft gerapporteerd, is gevraagd om binnen enkele weken met een onderzoeksvoorstel te komen.

Wethouder Hanny Visser duidt het, zo is verder te lezen, als een belangrijk onderzoek. Ze laat, wat ze al meerdere keren heeft gedaan, in krachtige bewoordingen weten dat de uitstoot van gevaarlijke stoffen in de lucht en in het water voorkomen moet worden. ,,Als je weet dat GenX in de toekomst een risico is (in Duitsland wordt er momenteel uitgebreid onderzoek gedaan, red.) dan moet je lozing nu stoppen!"