Verhoef: een man vol verhalen en passie

SLIEDRECHT Hij heeft menig Sliedrechter in zijn klas gehad. De populaire onderwijzer, later schooldirecteur, tevens natuurliefhebber, maar bovenal 'mensenmens' Joost Verhoef. Woensdag 1 juli neemt hij na 42 jaar afscheid van het onderwijs. Hij hoopt dan veel van zijn oud-leerlingen nog eens de hand te schudden en met hen anekdotes op te halen.

Zelf zit hij vol mooie verhalen uit zijn carrière. Verhalen waarbij zijn pretogen gaan stralen. ,,Het was de week voor de zomervakantie op de Boerhaaveschool, begin jaren 90. Directeur Rens Visser en ik hadden het idee om als eindfeest een piratendag te houden in de Biesbosch. We hadden daarvoor een leuk eilandje uitgezocht. Maar om daar te komen moesten de kinderen eerst een stuk door het weiland lopen. Dus wij lopen daar, met onze kleurrijke piratenkleding. Komt er ineens een groep jonge stieren in draf op ons af. We zetten het op een lopen en duiken in een griendbosje, midden in de brandnetels. Huilende kinderen natuurlijk. Wat te doen? Die stieren bleven staan. Uiteindelijk zijn we met een paar ouders met een hoop kabaal en druk wapperend met onze piratenvlaggen op die stieren afgegaan. Ik geef toe, dat vond ik best spannend. Maar het pakte goed uit, ze gingen ervandoor." Hij kan er nog steeds hartelijk om lachen.

[SCHEERSPIEGEL

Menig oud-leerling zal zich Verhoef ook herinneringen achter de piano. ,,Ik heb altijd veel gezongen met de klas. Het ging mij daarbij niet om de perfectie, maar om de beleving. De kinderen hadden schriftjes vol met leuke liedjes. Ik speelde piano waardoor ik met mijn rug naar de klas zat. Maar ik had er scheerspiegel boven hangen en daarmee wist ik precies welke leerlingen ik in de gaten moest houden", vertelt hij, wederom smakelijk lachend.

Verhoef noemt dergelijke vakken de 'jus' van de les. ,,Die jus is heel belangrijk om de aandacht van de leerlingen vast te houden. Als je zelf passie hebt voor wat je overbrengt, pakken de kinderen het ook op." Dat geldt ook voor zijn beroemde biologielessen. ,,Ik maakte mijn eigen lessen want in die tijd was het lesmateriaal heel oubollig. Ik nam de kinderen mee naar buiten, liet ze kijken naar de plantjes. Zelf determineren, zelf ontdekken."

Later, als schooldirecteur van De Wilgen, trok hij nog steeds de geregeld de natuur in met de kinderen van zijn eigen natuurclubje, een buitenschoolse activiteit van de basisschool.

LOOPBAAN

Verhoef had als jonge jongen al veel interesse in de scheikunde en biologie. Toch koos hij voor de Pabo en een toekomst in het onderwijs. Zijn eerste baantje had hij in 1974 op de Dr. Plesmanschool aan de Maasstraat. In het noodgebouwtje, ook wel het 'Baggerschooltje' gaf hij les aan de derde klas (nu groep 5). In 1989 ging hij naar de Boerhaaveschool die in 1994 fuseerde met de Jan Ligthartschool tot De Wilgen. De fusieschool kwam in 1998 in één gebouw terecht aan de Valkweg. In 2000 werd hij adjunct-directeur van De Wilgen en in 2005 volgde hij Rens Visser op als directeur. In 2006 kwam ook de Roald Dahlschool onder zijn supervisie terecht.

Spijt van zijn keuze voor het onderwijs heeft hij nooit gehad. Ook is hij altijd het basisonderwijs trouw gebleven. ,,Ik geniet van kinderen in die leeftijd. Van hun enthousiasme en spontaniteit." Hij vindt niet dat de kinderen erg zijn veranderd. ,,Het kind blijft hetzelfde. Het is de omgeving die verandert. De invloed van de televisie en computer is enorm. Je moet ze nu meer stimuleren om buiten te spelen. Maar als dat lukt speelt een kind net als vroeger. Kijk maar eens naar de kids in de nieuwe natuurspeeltuin. Het is zo leuk om ze daar bezig te zien!"

'MENSENMENS'

De laatste tien jaar van zijn carrière had Verhoef, als directeur van De Wilgen, minder direct contact met de kinderen. Toch heeft hij dat niet heel erg gemist. ,,Ik ben vooral een 'mensenmens'. Ik vond het ook een mooie uitdaging om mijn energie meer te richten op het personeel. Ik heb mij daarbij vooral gefocust op het welbevinden van de leerkrachten. We scoren daar in de onderzoeken van stichting OPOPS ook heel goed op en daar ben ik erg blij mee. We vormen een hecht team met een grote loyaliteit naar elkaar. Alle scholen hebben tegenwoordig te maken met een hoge werkdruk, maar hier gaan we er anders mee om. We ervaren het minder als een last, door het teamgevoel. Het gevoel van: we doen het met z'n allen."

Ook op andere fronten scoort De Wilgen goed, vertelt Verhoef, bijvoorbeeld bij de Cito-toets. ,,Ik kan met een gerust hart de sleutel overdragen aan de nieuwe directeur Barbara van Dijkhuizen. Ze hoeft geen problemen op te lossen. Ze kan de tijd nemen om 'in de school groeien'."

FEESTJE

De gepensioneerde Joost Verhoef zal overigens niet uit het Sliedrechtse straatbeeld verdwijnen. Hij blijft zich inzetten voor de Stichting Stedenband, voor Jeugd Actief, voor KNOTS. ,,En misschien komt daar nog wat bij. We zullen zien. Maar eerst nog even een feestje!", roept hij enthousiast en zijn ogen verraden voorpret. ,,Sommige mensen zeggen bij hun vertrek: voor mij hoeft het niet. Nou, ik vind het juist hartstikke leuk! Ik wil het graag mooi afsluiten en zou het fijn vinden als veel mensen langskomen."

Oud-leerlingen, en anderen die hem de hand willen schudden, kunnen dat doen op woensdag 1 juli tussen 12.00 en 14.00 uur in de school De Wilgen aan de Valkweg. Aan het eind van de middag is er een afscheidsreceptie voor genodigden.