'Verkeerslichten kunnen de stroom auto's beter reguleren'

SLIEDRECHT Enkele tientallen geïnteresseerden lieten zich dinsdagavond in het gemeentekantoor informeren over het nieuwe kruispunt bij de aansluiting van de Ouverture naar de A15. Aan de hand van detailtekeningen legden medewerkers van de gemeente en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV uit hoe de kruising ingericht gaat worden.

Daarbij viel opvallend vaak het woord rotonde of turbo-rotonde. Ook al is de discussie achterhaald - de raad heeft immers gekozen voor de variant met verkeerslichten - veel bezoekers wilden graag van de experts horen waarom de rotonde het niet heeft gehaald. Zij verwachten hier namelijk een betere doorstroming van. De ingenieurs van Haskoning spraken dat tegen. ,,Met een rotonde kunnen we het verkeer niet reguleren. Met stoplichten kunnen we dat wel", legde een medewerker uit. En dat is wenselijk, lichtte hij verder toe, want de verkeersstromen zijn vaak eenzijdig: 's ochtend veel verkeer naar de A15, 's middags veel verkeer van de A15. ,,Het wordt een 'intelligent' kruispunt waarbij sensoren voor een goede doorstroming zorgen." De stoplichten worden gekoppeld aan die op de Parallelweg, zodat een groen golf ontstaat.

Veel klachten over de vertraging die de aanleg van het nieuwe kruispunt heeft opgelopen waren er niet meer. ,,Ik ben allang blij dat ik nu deze tekeningen zie en dat het er dus eindelijk van gaat komen. Het ziet er goed en doordacht uit", zei Jeroen van den Bos, die met zijn twitteraccount @BaanhoekWest namens de wijkbewoners lang heeft gestreden voor een veiliger kruispunt.

Een andere bezoeker voorspelde de ingenieurs dat de bochten op de tekening te krap zijn voor vrachtwagens. De tip werd genoteerd. ,,Maar ik wil wel benadrukken dat dit een 'praatplaat' is. De aannemer zal in een latere fase voor een technische tekening zorgen", reageerde één van de ingenieurs.

Deze zomer zal de gemeente een aannemer contracteren voor de uitvoering. In het najaar loopt de vergunningenprocedure, waarna voor de kerst met de aanleg gestart kan worden. Medio april 2016 moet het kruispunt klaar zijn. IJs en weder dienende...