Verklaring: 'Ik was een vreemdeling, jij liet Mij binnen'

SLIEDRECHT Het nieuws komt onze huiskamer met veel geweld binnen. We horen de laatste weken op het nieuws van angst, dood en verderf, van terreurdaden en aanslagen. Ver weg, maar ook vorige week heel dichtbij in de stad van de liefde, Parijs. Zo kreeg terreur alweer een zeer concrete gestalte in een grote West-Europese stad. Honderdduizenden mensen - mannen, vrouwen en kinderen - zijn hun huis en hun land juist vanwege diezelfde terreur ontvlucht, op zoek naar hoop, rust en vooral menselijkheid. Sinds dit jaar krijgt angst en terreur ook in onze straten een heel concreet gezicht, namelijk in de vluchtelingen die hier aankloppen om onze steun. Ook hier, in de straten van Sliedrecht.

Op woensdag 15 oktober zette de gemeente Sliedrecht haar poorten open voor een groep vluchtelingen uit Syrië. Omdat je geen mensen op straat kunt laten staan. Omdat je niet wilt dat deze mensen in korte tijd tien keer van plek moeten veranderen. In de voormalige Groen van Prinstererschool werken sinds die dag vrijwilligers en professionals heel hard om deze mensen onderdak te bieden, dat vooral menswaardig is. Inmiddels zijn we ruim een maand verder en willen we benadrukken dat we trots en vooral dankbaar zijn voor deze inzet van hen. Mensen van allerlei rangen en standen, verschillende kerken en religies werken daar samen om deze mensen weer hoop en naastenliefde te geven.

 Sliedrecht is een dorp met een warm hart en met een grote betrokkenheid op elkaar. We hebben de vluchtelingen daarom veel te bieden. Of dit nu vanuit geloofsovertuiging, humanitaire overwegingen of maatschappelijke betrokkenheid gebeurt, we hebben laten zien dat we de handen ineen kunnen slaan om anderen te helpen. Daarom roepen we als voorgangers van geloofsgemeenschappen op om dat ook de komende tijd te blijven doen. Of dat nu als actieve vrijwilliger is of als buitenstaander. In onze wereld is al meer dan genoeg angst en haat,

laten we hen de komende tijd datgene geven waar wij als Sliedrechters goed in zijn: onze naastenliefde tonen, en waar nodig, de handen uit de mouwen steken.

Apostolisch Genootschap Sliedrecht: Dhr. G. Zweeris

Christelijk Gereformeerde Kerk Beth-El: Ds. A. van der Zwan

Chr. Geref. Kerk Eben-Haëzer: Ds. J.W. Schoonderwoerd

Evangelische Christengemeente 'Rehoboth': Dhr. A.H. de Jongh

Gereformeerde Kerk: Ds. J.E. Schelling

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt: Ds. A.J. Holsappel

Hervormde gemeente, wijk 1 en 2: Ds. J.W. Sparreboom

Hervormde gemeente, wijk 3 en 4: Ds. H.J. van der Veen

Jong en Vrij Sliedrecht: Pastor K.J. Flierman

Kerk op Straat: Ds. G. Vrooland

Nederlands Gereformeerde Kerk: Ds. G. van Dijk

H.Theresia van Avila OLV van Altijddurende Bijstand: pastor T. Dam

Vergadering van gelovigen Sliedrecht: Dhr. T. Verschoor

Volle Evangelische Gemeente "Nieuw Leven": Dhr. G. Blokland

Vrijzinnige Geloofsgemeenschap "Onze roeping Getrouw": Ds. H. Hartogsveld