• Opening Museum Sliedrecht

    Richard van Hoek

Vernieuwd Sliedrechts Museum heropend

SLIEDRECHT Burgemeester Bram van Hemmen opende vrijdagmiddag het vernieuwde Sliedrechts Museum. Het museum onderging een verbouwing en totale metamorfose. De Historische Vereniging Sliedrecht, de Genealogische Vereniging De Stamboom en het Sliedrechts Museum, verenigd onder de noemer Historisch Platform Sliedrecht (HPS), gaan samen verder onder één dak.

In de tijdlijn in de expositieruimte wordt de historie van Sliedrecht in 5 perioden via monitoren en andere beelden duidelijk gemaakt, waarbij steeds iemand uit Sliedrecht vertelt wat er op de monitor te zien is. Dit is een min of meer vaste expositie van het dorp die de geschiedenis de komende jaren zal weergeven.

In de zaal erachter zullen wisselende exposities worden gehouden waarbij het doel is steeds een raakvlak te hebben met de actualiteit en voor elk wat wils. Zo hoopt het museum de link te maken tussen de geschiedenis en de tijd van nu.

Momenteel is in deze zaal een expositie van de archeologische vondsten die gedaan zijn tijdens de bouw van het museum. Resten van middeleeuwse gebruiksvoorwerpen en andere bijzondere vondsten. Ook zijn er foto's van de opgravingen die gedaan zijn. In het andere deel van de zaal is een kaart aangebracht van de historische bebouwing aan de rivierdijk. Bijzonder is dat iedereen die ooit langs de dijk van wijk A t/m wijk D of in het stoepengebied heeft gewoond nu zijn of haar oude woning kan opzoeken op deze kaart en dan op een monitor de woning en de omgeving ervan kan bekijken. Hier zullen dus de verhalen losbarsten van "weet je nog wel". Een keuze van het museum die veel bezoekers naar deze plek zal lokken. Op de benedenverdieping zijn nog steeds een aantal klassiekers te zien. Het museum is elke woensdag- en zaterdagmiddag open van 14.00 tot 17.00 uur. Groepen vanaf 6 personen kunnen een afspraak maken buiten deze uren. Dit kan via email: info@sliedrechtsmuseum.nl

Ook de historische vereniging en de genealogische vereniging 'De Stamboom' hebben hun plekje gevonden in het museum. Zij hebben er hun archieven opgeslagen en kunnen er hun spreekuren gaan houden. Wilt u meer weten over de genealogische vereniging en haar werkwijze? Mail naar: destamboomsliedrecht@gmail.com. Voor contact met de historische vereniging kunt u mailen naar: www.historie-sliedrecht.nl. Beide verenigingen nodigen u van harte uit hen te bezoeken en lid te worden. Het bezoekadres is: van Goghstraat 5.