• Jan Wieman
 • Jan Wieman
 • Jan Wieman
 • Jan Wieman
 • Jan Wieman
 • Jan Wieman
 • Jan Wieman
 • Jan Wieman
 • Jan Wieman
 • Jan Wieman
 • Jan Wieman
 • Jan Wieman
 • Opening Museum Sliedrecht

  Richard van Hoek

Vernieuwd Sliedrechts Museum heropend

SLIEDRECHT Vrijdag 5 juli werd het Sliedrechts Museum door burgemeester Van Hemmen heropend. Je zou ook kunnen zeggen dat Sliedrecht er een nieuw museum bij heeft gekregen. Want wat er na de verbouwing is ontstaan aan de Kerkbuurt is veel meer dan alleen maar een museum. Het oude museum heeft haar nieuwe expositieruimte waarin nu de lange geschiedenis van Sliedrecht via een tijdlijn een vaste plek heeft gekregen. De ontwikkeling van het dorp wordt in 5 periodes stapsgewijs via monitoren weergegeven. Straks zullen er steeds wisselexposities te zien zijn die raakvlak hebben met de actualiteit en voor elk wat wils. In het museum zijn ook de Historische Vereniging en de genealogische vereniging 'De Stamboom' (weer) gehuisvest. Zij vormen samen met het museum het Historisch Platform Sliedrecht (HPS) en zijn de geestelijk vaders van de 'Tijdlijn van Sliedrecht'. Na een humorvolle speech knipte van Hemmen met enige moeite het lint door waarna het 'huis van verhalen', zoals hij het nieuwe museum graag in de toekomst ziet, geopend was.

In de tijdlijn in de expositieruimte wordt de historie van Sliedrecht in vijf perioden via monitoren en andere beelden duidelijk gemaakt, waarbij steeds iemand uit Sliedrecht vertelt wat er op de monitor te zien is. Dit is een min of meer vaste expositie van het dorp die de geschiedenis de komende jaren zal weergeven. In de zaal erachter zullen wisselende exposities worden gehouden waarbij het doel is steeds een raakvlak te hebben met de actualiteit en voor elk wat wils. Zo hoopt het museum de link te maken tussen de geschiedenis en de tijd van nu.

Momenteel is in deze zaal een expositie van de archeologische vondsten die gedaan zijn tijdens de bouw van het museum. Resten van middeleeuwse gebruiksvoorwerpen en andere bijzondere vondsten. Ook zijn er foto's van de opgravingen die gedaan zijn. In het andere deel van de zaal is een kaart aangebracht van de historische bebouwing aan de Rivierdijk. Bijzonder is dat iedereen die ooit langs de dijk van wijk A t/m wijk D of in het stoepengebied heeft gewoond nu zijn of haar oude woning kan opzoeken op deze kaart en dan op een monitor de woning en de omgeving ervan kan bekijken. Hier zullen dus de verhalen losbarsten van 'weet je nog wel'. Een keuze van het museum die veel bezoekers naar deze plek zal lokken. Op de benedenverdieping zijn nog steeds een aantal klassiekers te zien. Het museum is elke woensdag- en zaterdagmiddag open van 14.00 tot 17.00 uur. Groepen vanaf 6 personen kunnen een afspraak maken buiten deze uren. Dit kan via info@sliedrechtsmuseum.nl.

Ook de historische vereniging en de genealogische vereniging 'De Stamboom' hebben hun plekje gevonden in het museum. Zij hebben er hun archieven opgeslagen en kunnen er hun spreekuren gaan houden. Meer weten over de genealogische vereniging en haar werkwijze? Mail naar: destamboomsliedrecht@gmail.com. Voor contact met de historische vereniging kan worden gekeken op www.historie-sliedrecht.nl. Het bezoekadres is Van Goghstraat 5.