• ,,We hopen dat leerlingen zien wat hun mogelijkheden zijn en enthousiast gemaakt worden door ondernemers."

    Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Vijfde beroepenfeest in Lockhorst

SLIEDRECHT Weet jij al wat je wilt worden? Om die vraag ging het tijdens het vijfde beroepenfeest, dat op maandag 5 februari in de Lockhorst werd gehouden. VMBO-leerlingen van De Grienden, Calvijn en Wellant College Ottoland maakten daar een 'match' met ondernemers, om zo een dagdeel in de keuken van hun favoriete beroep te kijken.

door Suzanne Heikoop

,,Ik ging recht op mijn doel af.", vertelt Theodoor van Vuuren (13) als hij de zaal als één van de eersten weer uitloopt. ,,De bedrijven waar ik een match mee heb gemaakt zijn Gebr. de Jong en GM Damsteegt B.V. Beide bedrijven ken ik al een beetje en de groensector trekt me wel. Ik zou er niet aan moeten denken om de hele dag binnen te zitten of heel onregelmatig te werken. Het liefst ben ik gestructureerd buiten bezig en plof ik daarna thuis op de bank." Voor de dertienjarige Esmay van der Flier was het ook niet zo moeilijk om een match te maken. ,,Ik wilde toen ik klein was al bij een manege werken en dat is me gelukt. Ik help nu vaak met opzadelen en paarden naar binnen brengen bij Stal Bosgoed, daar mag ik ook mijn eerste stage lopen. De tweede match is met een restaurant. Het lijkt me erg leuk om te koken, gasten te bedienen en een praatje met ze te maken."

Dick van Meeteren, medewerker technische dienst en marktmeester bij Gemeente Hardinxveld-Giessendam, is één van de personen waar de leerlingen een dagdeel bij kunnen kijken. Hij staat samen met zijn collega Bert Heikoop, die voornamelijk in het onderhoud van groen en speeltoestellen actief is. Dick: ,,Op 15 februari komen de jongeren een ochtend of middag met ons meelopen. Ik heb nu drie jongens op mijn lijst staan, maar daar komen er nog wel meer bij. We willen ze laten zien dat het leuk is om met je handen te werken. Er is een flink tekort in onze beroepsgroep, terwijl het werk afwisselend en creatief is en je er ook in door kunt groeien. Als medewerker technische dienst weet je aan het begin van je werkdag nooit wat je tegenkomt. Je zorgt ervoor dat alles in het dorp blijft draaien en als er iets uitvalt ga je door tot het weer gemaakt is. We verzetten veel werk met een betrekkelijk klein groepje en daar ben ik trots op. Ik hoop dat ik dat op de jeugd kan overbrengen."

En dat is ook precies de bedoeling van 'Alblasserwaard on Stage', vertelt Calvijn-decaan Jaap van Schoonhoven. ,, We hopen dat leerlingen zien wat hun mogelijkheden zijn en enthousiast gemaakt worden door ondernemers. Sommige jongeren hebben geen idee wat ze na school willen gaan doen, anderen weten het precies maar komen er ineens achter dat het toch niet bij ze past. Terugkomen van een verkeerde keuze is bijna net zo belangrijk als het maken van een goede keuze. Daarom gaan ze, met een visitekaartje in de hand, langs tafels om te praten met professionals. Uiteindelijk maken ze minstens twee matches, zodat ze zich iets breder moeten oriënteren. Zo hopen we dat al onze leerlingen uiteindelijk terecht komen bij een beroep dat bij ze past.