Vmbo'ers op zoek naar hún beroep

SLIEDRECHT - Onder luide, opzwepende klanken van een dj en stevig applaus van de tientallen beroepsbeoefenaars kwamen ze binnen over de rode loper: de leerlingen van het Griendencollege. Maandagmiddag was de grote zaal van De Lockhorst voor hun. ,,Dit is jullie feestje", riep onderwijswethouder Theo den Braanker hen toe. Dat feestje was Grienden On Stage. Een beroepenfeest waarbij de leerlingen in gesprek gaan met beroepsbeoefenaars om zich te oriënteren op wat zij later willen worden. Het motto daarbij is: 'Alles mag je worden behalve ongelukkig'.

De leerlingen konden kiezen uit uiteenlopende beroepen. Met de beoefenaars gingen ze kort in gesprek en als er een klik was, werd er een match gemaakt. Dat betekent dat de leerlingen een afspraak maken met de professional om later een dagje met te lopen. Niet elk beroep was even populair bij het maken

van matches. Druk wat het bijvoorbeeld bij de advocate, de theaterdirecteur, de NOS-journalist en de beroepsmilitair. Moeilijker was het voor de ambtenaren, de begrafenisondernemer en de dominee.

Christa van Delen, directeur van het Griendencollege sloot het beroepenfeest af. ,,Ik ben trots op de leerlingen die ik met stralende ogen naar buiten heb zien gaan. Maar ook op de beroepsbeoefenaars die met zoveel passie over hun werk hebben verteld. Ik hoop dat jullie allemaal net zoveel plezier beleven op de doedag."

Lees meer in de papieren editie van Het Kompas Sliedrecht van 22 januari.