• Historische vereniging Sliedrecht

Voordracht De middeleeuwse dierentuin

SLIEDRECHT De Historische Verenging Sliedrecht houdt donderdag 5 oktober een voordracht over de middeleeuwse dierentuin. De lezing begint om 19,30 uur. De grote zaal van het Grienden College aan de kamerlingh Onneslaan 109 in Sliedrecht gaat om 19.00 uur open. Ook niet-leden zijn welkom. Zij betalen een entree van 2 euro. De lezing wordt gehouden door door de heer A.J.H.G. Ronhaar uit Gorinchem. Hij vertelt over de biologie en allerlei vermakelijkheden uit de Middeleeuwen. Er worden beelden vertoond van leeuwen, tijgers, walvissen, vleermuizen en katten, ontleend aan afbeeldingen van interieurs van Middeleeuwse kerken. Fabeldieren zoals eenhoorns en zeemeerminnen komen ook aan bod.

Een ongelikte beer wil niemand wezen, maar waar komt deze uitdrukking vandaan? Het antwoord is te vinden in boeken uit de Middeleeuwen over dieren. Ook 'krokodillentranen' en 'zwanenzang' zijn uitdrukkingen die worden uitgelegd in de zogenaamde 'bestiaria', dit is Latijn voor geschreven verhalen uit de 13e eeuw over o.a. dieren en planten.

Jacob van Maerlant heeft ooit een dierenencyclopedie uit het Latijn vertaald in het Nederlands: 'Der Nature Bloeme'. Ridder Van Cats was een edelman die geen Latijn kon lezen en gaf Van Maerlant opdracht al deze leuke wetenswaardigheden om te zetten in begrijpelijke taal.