• Historische Vereniging Sliedrecht

Voordracht over Jan van der Heijden

SLIEDRECHT 'Jan van der Heijden, de Leonardo van het noorden'. Dit is de titel van een voordracht op donderdagavond 13 oktober over de uitvinder Jan van der Heijden. Geboren op 5 maart 1637 in Gorinchem waar hij tijdens zijn jonge jaren bij zijn ouders woont. In 1646 verhuist het gezin naar Amsterdam waar Jan zijn vader zich vestigt als graanhandelaar en makelaar.

Jan van der Heijden wordt leerling glasschilder en ontwikkeld zich daarna als verdienstelijk schilder en tekenaar van vooral stadsgezichten.

Zijn talenten reiken verder. Zo verbeterde hij de straatverlichting, de waterhuishouding en de dijkbewaking. Vooral werd hij bekend als de uitvinder of verbeteraar van de brandspuit. In zijn tijd werden de vaak voorkomende branden bestreden met het doorgeven van emmers gevuld met water. Van der Heijden bedacht een meer doeltreffende brandspuit en ontwikkelde ook de flexibele brandslang. Jan van der Heijden was een vernieuwer en een geniaal werktuigkundige die veel bestaande uitvindingen verbeterde, combineerde en gestandaardiseerd in serie produceerde. Jan van der Heijden was een succesvol kunstenaar, uitvinder en werktuigbouwer. Een veelzijdig mens. Geen wonder dat hij de Leonardo da Vinci van het noorden wordt genoemd.

De lezing wordt gehouden donderdag 13 oktober 2016 in het Grienden College, Kamerlingh Onneslaan 109 in Sliedrecht. Zaal open 19.00 uur, aanvang 19.30 uur. Gratis toegang voor leden van de Historische Vereniging Sliedrecht. Niet leden betalen twee euro. Meer informatie: www.historie-sliedrecht.nl.