• Archief BDUmedia

'Vrijstaat is van de baan'

SLIEDRECHT ,,We kunnen in Sliedrecht weer met een gerust hart gaan slapen. De vrijstaat is van de baan." Met deze woorden sprak het CDA dinsdagavond zijn goedkeuring uit over de nieuwe APV. Ook de andere partijen konden zich in grote lijnen vinden in de herziene versie waarin veel minder regels worden geschrapt dan het college in eerste instantie voorstelde. Eén discussiepunt blijft nog overeind: het vrijgeven van de sluitingstijden in de horeca, waar met name SGP-ChristenUnie niets voor voelt.

,,Organisaties als Stap zien een duidelijke relatie tussen alcoholgebruik en sluitingstijden. Mijn fractie vindt dat we in Sliedrecht onze jeugd en hun gezondheid serieus moeten nemen", lichtte SGP-CU-raadslid JanBart Karens toe. De partij maakt zich ook zorgen om de veiligheid. ,,Is er wel voldoende bezetting bij politie en BOA's?"

De fractie stelde voor in het najaar een apart debat te voeren over het thema. Karens: ,,Het onderwerp is er belangrijk genoeg voor." De gemeenteraad voelde hier echter weinig voor. CDA en PRO Sliedrecht beloofden wel met belangstelling naar de amendementen te zullen kijken die SGP-CU op dit punt in kan dienen op dinsdag 21 juni. Dan moet de raad een definitief besluit nemen over de APV.

De SGP-CU zal de VDD waarschijnlijk niet aan haar zijde vinden. De liberalen zijn juist blij met het vrijgeven van de sluitingstijden. ,,Je geeft daarmee het vertrouwen aan je horecaondernemers, die het de laatste jaren niet makkelijk hebben gehad", zei Sjors van Wijngaarden.

Dat is ook een punt dat burgemeester Bram van Hemmen aanhaalde. ,,Ik durf die relatie tussen alcoholgebruik en sluitingstijden te betwisten", zei hij richting Karens. ,,Er is daarbij immers geen rekening gehouden met de verantwoordelijkheid van de horecaondernemer. Die is over het algemeen groot in Sliedrecht." Van Hemmen gaf toe dat de politie minder blij is. ,,Het vraagt wel wat van de planning en de inzet van de politie. Maar we hebben goede gesprekken gevoerd en er is voldoende capaciteit. Daarbij komt dat we in Hardinxveld-Giessendam gezien hebben dat de problemen juist afnemen bij het vrijgeven van de sluitingstijden."