• Rivas, Waerthove, Interieur

    Richard van Hoek

Vrijwilligers gezocht voor begeleiding cliënten in laatste levensfase

SLIEDRECHT In het compleet vernieuwde verpleeghuis Waerthove in Sliedrecht is ook een aantal appartementen ingericht voor cliënten in de laatste levensfase. Zij kunnen 24 uur per dag rekenen op de juiste zorg van speciaal geschoold personeel en ondersteuning van vrijwilligers. De komende tijd is ruimte voor nieuwe vrijwilligers. Zij krijgen een speciale training om hen te begeleiden bij hun werkzaamheden.

Niet iedereen heeft de mogelijkheid de laatste levensfase thuis door te brengen, omdat bijvoorbeeld familie of naasten niet langer de verzorging op zich kunnen nemen. ,,In een ruim appartement kunnen cliënten rekenen op mensgerichte zorg in een veilige en besloten sfeer", zegt Wil de Zwarte, teamleider in Waerthove. ,,Familie speelt natuurlijk een belangrijke rol. Een compleet team van gespecialiseerde medewerkers werkt met de cliënt en de familie nauw samen om de zorg en alles wat daarbij hoort goed en op maat te regelen"'

Zelfstandig

De cliënten verblijven in de appartementen zo zelfstandig als mogelijk. ,,Het appartement is volledig ingericht, maar natuurlijk kunnen zij persoonlijke spullen meebrengen', zegt Wil. 'Bezoek is ieder moment van de dag welkom en het is voor familie mogelijk te overnachten in het appartement." Cliënten hebben alle privacy die ze willen. ,,Het appartement is voorzien van een compleet keukenblok. Er kan dus gekookt worden, maar de cliënt kan ook eten in het restaurant van Waerthove."

Vrijwilligers

Voor deze cliënten zijn vrijwilligers onmisbaar. ,,Zij staan deze cliënten en hun familie bij", zegt Janny van der Linden, vrijwilligerscoödinator in Waerthove. ,,Dat kan zijn tijdens een persoonlijk gesprek, maar ook voor de organiseren of regelen van een activiteit." Dat hoeven niet altijd grote activiteiten te zijn. ,,Denk bijvoorbeeld aan samen naar muziek luisteren, lezen of samen een kop koffie drinken. Soms is er gewoon zijn al voldoende." De vrijwilliger is op deze manier een belangrijke en onmisbare toegevoegde waarde voor de cliënten en hun familie.

Training

,,We realiseren ons dat dergelijk vrijwilligerswerk veel vraagt", weet Wil de Zwarte. ,,Daarom vindt Rivas het ook belangrijk om hen goed te begeleiden. Alle vrijwilligers die zich willen inzetten voor cliënten in de laatste levensfase, krijgen een speciale training." Er wordt ook gekeken naar bepaalde persoonlijke eigenschappen. ,,Het is bijvoorbeeld belangrijk dat deze vrijwilligers rustig zijn en ook voldoende afstand kunnen nemen van de cliënten en familie."

Meer informatie

Meer weten over vrijwilligerswerk in Waerthove en specifiek over vrijwilligerswerk voor cliënten in de laatste levensfase? Neem dan contact op met Janny van der Linden, vrijwilligerscoördinator in Waerthove, via Rivas Zorglijn 0900-8440 of mail j.van.der.linden@rivas.nl. Meer informatie over vrijwilligerswerk bij Rivas is ook te vinden op www.werkenbijrivas.nl.