VVD: 'Vertraging Ouverture onacceptabel'

SLIEDRECHT De VVD riep dinsdag in de raadsvergadering de wethouder ter verantwoording over de vertraging die de aanpak van het kruispunt A15-Ouverture oploopt. ,,Op 10 september 2013 nam de raad het besluit en nu vertelt u dat er twee jaar na dato nog geen stoplichten zullen staan? Wij vinden dit onacceptabel", zei fractievoorzitter Alexander Kieft. ,,Het geld van Rijkswaterstaat staat al op de rekening. Wat heeft de portefeuillehouder dan nog nodig om het kruispunt deze zomer al aan te pakken?", vervolgde hij. ,,Ik begrijp heel goed dat u het onacceptabel vindt. Ik herken dat gevoel en voel me er ook ongemakkelijk bij", antwoordde wethouder Theo den Braanker. ,,Maar ik kan het proces niet verder versnellen. We zijn te optimistisch geweest in onze eerdere prognoses. Er moeten heel veel stappen gezet worden bij zo'n complex onderwerp als dit. De berekeningen van het ingenieursbureau, de aanbesteding, de vergunningen. Daar staan nu eenmaal termijnen voor. Eind 2015 staat de bouwkeet er. Eerder gaat echt niet lukken."

Anton van Rees (PvdA) nam er geen genoegen mee. ,,Dit is toch geen rocket science? Is dit het eerste kruispunt van Nederland in deze vorm? Is de Sliedrechtse situatie zo uniek?" Ook Ton Spek (CDA) deed nog een ultieme poging: ,,Kunnen we met z'n allen nog iets doen om de boel te versnellen? Kunnen we helpen?" Maar de wethouder moest ze teleurstellen: ,,Ik ben al functioneel boos geworden, we hebben al druk uitgeoefend, meer kunnen we niet doen."

Het kruispunt wordt op z'n vroegst in het voorjaar van 2016 opgeleverd. Bij een zeer strenge winter kan dat zomer 2016 worden.