• Erik de Bruin

'We brengen het in een stroomversnelling'

SLIEDRECHT Nog tien nachtjes slapen. Zaterdagmorgen 5 november maken bezorgde bewoners onder aanvoering van Bram de Winter en Kees van der Hel een protestmars van Sliedrecht naar de hoofdingang van DuPont, het veelbesproken- en bekritiseerde chemiebedrijf aan de andere kant van de Merwede. 'Ga met ons de brug over' staat er op de flyer die vandaag bij alle circa 11.000 huishoudens in het rivierdorp op de deurmat valt.

,,Niet iedereen zal de Baanhoekbrug oversteken", begint Van der Hel. ,,Inwoners van Dordrecht laten zich ook horen. Zij melden zich bij de poort." De Winter vult aan: ,,We hebben contact gezocht met de voorzitter van wijkvereniging Merwedepolder, tevens de voortrekker van de C8-groep in Dordrecht. We wilden graag de krachten bundelen en dat vonden zij ook een goed idee. Ze sluiten aan en dat geldt ook voor een serie burgers uit Papendrecht, die zich naar aanleiding van berichtgeving in de media bij ons hebben gemeld. Of ze mee mogen lopen? Natuurlijk, hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Ook politici mogen meedoen." Van der Hel: ,,Maar dan wel als burger. De protestmars is niet bedoeld om politieke statements te maken." In vorige interviews gaf hij aan dat ze hun kans hebben gehad. ,,Dat heeft wat kwaad bloed gezet, maar we bedoelden het niet enkel negatief. Wel vinden we dat zij slecht met onze gevoelens omgaat, dat er nu eindelijk iets gebeurt. Wat we ook op straat horen en in de mails lezen die we van medestanders krijgen."

,,Naturlijk is er het afgelopen jaar wel het één en ander gebeurd. Er zijn veel kritische vragen gesteld. Toch bekruipt ons het gevoel dat de politieke molens veel te langzaam draaien en dat dit het zetje is wat zij nodig hebben." De Winter: ,,We brengen het in een stroomversnelling. Zo kun je het wel stellen denk ik. Het aantal reacties is ongekend. En vrijwel allemaal positief. Wel hebben we het advies gekregen om geen blokkade te doen. Stel dat er calamiteiten plaatsvinden op het terrein van DuPont? Dat advies nemen we ter harte." Lachend: ,,We komen in vrede. Dat hebben we ook meegedeeld aan de directie van DuPont. Waar we trouwens geen enkele reactie van hebben ontvangen. In principe hebben we daar vrede mee (we komen om onze zorgen kenbaar te maken en hebben geen behoefte aan een discussie) , maar het bevreemdt ons wel. Er is geen openheid van zaken. Dat begrepen we ook van onze overburen (de Merwedepolder, red.). Zij zijn diverse keren bij DuPont geweest, werden allerhartelijkst ontvangen, maar zijn nooit iets wijzer geworden.",,Alles wordt afgeschermd en de overheid heeft weinig in de melk te brokkelen. Er is onvoldoende kennis om goed te kunnen handhaven", aldus Van der Hel. De provincie is daar als bevoegd gezag verantwoordelijk voor. ,,Of we dan niet beter voor de deur van het provinciehuis kunnen gaan staan? Misschien komt dat nog wel en is dat onze volgende slag. Eerst dit maar eens tot een goed einde brengen. Hopelijk zetten mensen woorden om in daden en gaan ze met ons mee op 5 november." ,,We roepen ze ook op om spandoeken te maken en hun naam en adres op de achterkant van de flyer te vermelden en deze mee te nemen", zegt zijn kompaan tot slot. ,,Daarmee kunnen ze hun gevoelens van ongerustheid kenbaar maken en laten zien dat ze opkomen voor hun gezondheid. Het kan niet, het mag niet, maar het gebeurt wel en vervolgens doen we niets ... dat moet maar eens afgelopen zijn."

De flyers zijn er ook in het formaat van een raamposter. Wie zo'n poster wil ontvangen om op de woning te plakken, kan een e-mail sturen naar khvdhel@outlook.com of b.dewinter@live.nl.

Label:

DuPont