• Erik de Bruin

Weer muzikale uitdaging van formaat

SLIEDRECHT Nadat de leden van Soli Deo Gloria voor Pasen hun tweejaarlijkse uitvoering van Bach's Matthäus Passion hadden voltooid, konden ze zich, zoals ze gewend zijn, direct opmaken voor een nieuwe uitdaging van formaat: het instuderen van het Lobgesang van Mendelssohn. Zaterdagavond 19 november, acht maanden later, brengen zij met medewerking van een groot orkest en vier solisten deze symfonische cantate ten gehore in de Grote Kerk. Volgens Danny Nooteboom, de dirigent, zijn ze er klaar voor. ,,Het is de kunst om op tijd te pieken."

Door Erik de Bruin

De Dordtenaar, die ook oratoriumkoren in Aalsmeer, Arnhem, Den Haag, Oss en Zeist dirigeert, begon anderhalf jaar geleden in Sliedrecht. Hij heeft dus nog niet zoveel uitvoeringen op zijn naam staan met Soli Deo Gloria, maar steekt wel de loftrompet. ,,De koorleden werken hard en zingen met veel passie." Hij noemt ze gewetensvol. ,,Ze verdiepen zich in de teksten die ze ten gehore brengen. Het gaat niet alleen om de zang, maar ook om de boodschap. Omdat ze die geloven leggen ze er nog meer gevoel in."

,,Bij oratoriumwerk gaat het om klassieke, grote werken die zijn gerelateerd aan verhalen uit de Bijbel", vertelt Piet Bezemer. Als koorbegeleider André de Jager, in deze regio een zeer bekende componist en organist, uitlegt dat één stuk (tijdens het concert worden er vier ten uitvoer gebracht) uit tien tot vijftien pagina's bestaat, kan hij een glimlach niet onderdrukken. ,,Net als op school moet je je huiswerk doen. Instuderen. Dat is niet erg, hoor. Na een dag buffelen op je werk is het een heerlijke uitlaatklep. Zeker op woensdagavond als we onze repetitie houden. Er heerst altijd een geweldige feer en we hoeven niemand te motiveren. Ik ben een gelukkige voorzitter."

Bezemer zit met zijn 65 jaar net boven de gemiddelde leeftijd. ,,Het is vergrijsd, maar minder dan bij de andere koren die ik dirigeer", zegt Nooteboom. ,,Overigens zie ik vergrijzing niet als een bedreiging voor het voortbestaan van de vereniging. De zeventiger en tachtiger van tegenwoordig is nog heel vitaal, vroeger waren ouderen op veel jongere leeftijd uitgerangeerd." Soli Deo Gloria zelf tikt bijna de honderd aan. In 2019 viert zij haar eeuwfeest. Ondanks de hoogbejaarde leeftijd is de vereniging springlevend en heeft zij geen moeite om het ledental op peil te houden. Het tegenovergestelde is het geval, zo blijkt als de voorzitter verhaalt over de sprong die het koor de afgelopen jaren heeft gemaakt van 45 naar 90 leden. ,,Mensen konden en kunnen projectlid worden. Dat betekent dat ze zich voor één uitvoering verbinden aan Soli Deo Gloria. Dat heeft vruchten afgeworpen. Veel projectleden zijn gebleven, zo zijn we gegroeid."

Het Mendelssohn-concert vangt aan om 20.00 uur. Een halfuur eerder gaat de kerk open. De toegangsprijs aan de deur bedraagt 27,50 euro. In de voorverkoop kosten kaarten 25 euro per stuk. Verkrijgbaar bij de leden of te bestellen via www.cov-solideogloria.nl.

Fotobijschrift: Dirigent Danny Nooteboom (links) zet de laatste muzikale puntjes op de i.