• Blijdschap en dankbaarheid overheersen bij Gijs Zonnenberg na het ontvangen van een koninklijke ondedrscheiding.

    Hans van der Aa

Welverdiend lintje voor Gijs

SLIEDRECHT Gijs Zonnenberg (70) is vanwege het vele vrijwilligerswerk dat hij tijdens zijn leven heeft verricht onderscheiden als lid in de Orde van Oranje-Nassau. ,,Het is leuker dan ik ooit gedacht had", vertelt Zonnenberg. ,,Op de dag dat ik onderscheiden werd, had ik het gevoel alsof iedereen jarig was." Nog steeds ontvangt Gijs felicitaties, zelfs als hij over de markt of in de Jumbo loopt. Deze erkenning is ook meer dan verdiend na alles waarvoor Zonnenberg zich tijdens zijn leven heeft ingezet.

door Romy den Otter

Gijs Zonnenberg heeft veel betekend binnen het kerkelijk jeugd- en evangelisatiewerk. Al sinds zijn vijftiende levensjaar was hij actief als bestuurslid, leidinggevende, stimulator en organisator van club- en verenigingswerk vanuit de Hervormde Gemeente. Ook was Zonnenberg betrokken bij jeugdweekenden en kinderkampen, zowel in plaatselijk en regionaal, als ook in landelijk verband. Velen zullen hem ook kennen als het gezicht van de Kinderbijbelweek in 'De Bonkelaar' en later in de witte tent op het IJsbaanterrein, waarvoor hij zich 25 jaar heeft ingezet.

Muziek en zang hadden altijd al een grote plaats in het leven van Gijs. Gedurende 40 jaar was hij dirigent van verschillende christelijke kinderkoren. Maar ook als zanger, bestuurslid en organisator van diverse zangactiviteiten was hij actief. Zo kwam ook zijn eigen tv-programma 'Kom, zing met Gijs' tot stand, dat uitgezonden werd via de regionale omroep. In totaal heeft hij 150 producties van kerk-tv op zijn naam staan bij Merwe-RTV. ,,Tv maken is een heel groot werk, dus als je het niet leuk vindt, kun je dat beter niet doen", aldus Zonnenberg. ,,Je geeft veel van jezelf, maar je ontvangt uiteindelijk net zoveel terug. Zingen maakt blij en ik vind het geweldig om iets voor anderen te mogen betekenen met betrekking tot het geloof. Door het vele vrijwilligerswerk had ik de mogelijkheid dit stukje blijdschap door te geven."

Het delen in blijdschap doet Gijs nog steeds als buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand bij het voltrekken van huwelijken. Bijna 800 echtparen heeft hij al in de echt mogen verbinden. ,,Soms word ik opgebeld door oud-kinderkoorleden met de vraag of ik hun huwelijk wil voltrekken. Ik vind dat natuurlijk fantastisch. Het leiden van de kinderkoren heeft tot gevolg gehad dat ik nu nog steeds als trouwambtenaar werkzaam ben." Zelf is Gijs nooit getrouwd geweest, iets wat hij wel gemist heeft. ,,Maar iemand zei mij ooit: 'Jij bent zoveel kinderen tot zegen geweest, dat was waarschijnlijk anders dan wanneer je getrouwd geweest zou zijn.' Dat vond ik zo bemoedigend. Je leeft nooit voor niets, er is altijd een doel."

Tot slot is er Gijs' grote liefde voor Israël. ,,Ik kwam daar voor het eerst in 1990", vertelt Gijs. ,,Dat was een ontzettend indrukwekkende reis. Sindsdien ben ik bijna elk jaar naar Israël afgereisd, vaak als reisleider." Nog steeds geeft hij presentaties op onder andere scholen en verenigingen. Hij vertelt over verschillende aspecten en de bijzondere geschiedenis van dit land en haar bevolking. ,,Mijn liefde voor Gods Verbondsvolk Israël, het enthousiasme om met kinderen te werken en mijn passie voor zingen hebben mij een blijmoedig en enorm afwisselend leven bezorgd", concludeert Gijs. ,,Dat ik hiervoor deze fantastische onderscheiding heb mogen ontvangen, is voor mij reden tot grote dankbaarheid aan God, die telkens kracht en inspiratie gaf."