• Jan Wieman

Wereldreiziger Dick van Kooten schrijft boek vol reiservaringen

SLIEDRECHT Dick van Kooten en zijn vrouw Elke reisden jarenlang tijdens hun vakanties naar 57 landen over de hele wereld. Zij maakten zoveel mooie en leuke bijzonderheden mee dat Dick besloot er een boek over te schrijven. Hij zocht met succes naar een uitgever en vanaf deze week ligt zijn boek 'Wereldreizen-You..sit en andere (eigen)aardigheden in 57 landen' in de winkel.

,,Ik maakte altijd al aantekeningen van wat we meemaakten, hoorden en zagen tijdens onze reizen", zegt Dick. Op een zeker moment besloot hij er verhalen en een boek van te maken. ,Ik had al eerder boeken geschreven op mijn vakgebied in de IT. Ik liet wat ik geschreven had lezen aan familie, vrienden en kennissen die eerlijk hun mening gaven en vertelden wat ik anders kon doen, daar leer je van." Hij stapte naar een uitgever en werd uitgenodigd voor een groepsgewijze evaluatiesessie. Daarin krijgen de schrijvers te horen wat de uitgever vindt van de ingebrachte stukken. Toen kreeg Dick te horen dat de uitgever bijna niet kon stoppen met lezen van de verhalen die hij geschreven had. Voor Dick én de uitgever reden genoeg om het voorlopige proces van drukken en uitgeven op gang te brengen.

Dick en Elke gaan meestal drie keer per jaar op vakantie verdeeld over een periode van twee maanden. Ze bezoeken vaak streken waar niet zoveel mensen komen. Ze slapen in tentjes, vakantiehuisjes, B & B's, hotels of gaan op pad met de camper. Alle reizen worden door henzelf bedacht en georganiseerd. ,,Elke zoekt naar de beste en vaak ook nog goedkope boekingen en hoe we het beste kunnen reizen. Zij is daar een kei in", zegt Dick. ,,We hebben tijdens onze vakanties geen vervelende berovingen of auto ongelukken meegemaakt. We vinden het ook heerlijk om helemaal alleen in de natuur te staan ver weg van alle andere mensen."

In het boek staan verhalen begeleid door kleurenfoto's, schrijft Dick onder meer over de spontane ontmoeting met de premier van Bhutan, over de taxichauffeur zonder rijbewijs die zijn broer verder laat rijden als ze een politiepost naderen. De ontmoetingen met neushoorns, de walibi's die rond de tent kruipen, de reizen in Chili, de versnellingspook van de huurauto die hij ineens los in zijn hand heeft. Hij vertelt over de avonturen en de cultuurverschillen, over allerlei grappige, bijzondere en eigenaardige gebeurtenissen in de afgelopen 25 jaar.

Dick is een enthousiaste en pakkende verteller, als hij praat zie je het voor je: de giftige bruine slang op twee meter afstand, de zes levensgevaarlijke neushoorns alleen tegengehouden door een draadje ('Ik ben niet bang wel voorzichtig'), de boze politieagenten die meer fooi wilden voor ze hen lieten gaan, het binnenstappen bij een live uitzending van een televisieopname, de familie in Thailand die hen uit hun eigen keuken te eten gaven terwijl zij dachten dat zij op het terras van een restaurantje zaten. Ze maken wel wat mee. Dick heeft het volgende boek al in zijn hoofd zitten, plannen voor een volgende vakantie zijn er nog niet, maar die komen vanzelf.

Foto: Dick en Elke met het boek dat de lezer meeneemt op hun wereldreizen