• Bibliotheek Sliedrecht

Wie wordt de voorleeskampioen van regio Sliedrecht

SLIEDRECHT In Bibliotheek Sliedrecht werd 11 februari de jaarlijkse voorronde van de Nationale voorleeswedstrijd gehouden. Tien voorleeskampioenen traden voor het voetlicht in de Bibliotheek van Sliedrecht. Zoals altijd leverde het een spannende wedstrijd op, voor zowel leerlingen groep 7 en 8, leerkrachten, ouders, grootouders, de juryleden en de bibliotheekmedewerkers.

Voor het publiek was het bijzonder om te zien met welk gemak de voorlezers plaats namen op de voorleesstoel. Het was muisstil in de bibliotheek. De jonge deelnemers kwamen uit Sliedrecht en Hendrik-Ido-Ambacht. De voorlezers hadden populaire jeugdboeken gekozen om uit voor te lezen, zoals die van Het leven van een loser, Mathilda en De waanzinnige boomhut van 26 verdiepingen.

Het niveau van de voorlezers was hoog, zodat het voor de jury best een lastige keuze was. Er mag namelijk maar één kampioen door naar de volgende ronde. Er is gekeken naar wie hier het meeste kans maakt, met weer 10 voorlezers uit een grotere regio. De Bibliotheek AanZet organiseert nog vier voorronden van de Voorleeswedstrijd, in Gorinchem, Hardinxveld, Barendrecht en Dordrecht. Uiteindelijk werd Iris van der Aa als winnares gekozen.

Iris van der Aa had een pakkend fragment gekozen uit "De waanzinnige boomhut van 26 verdiepingen". De jury was onder de indruk van haar heldere voorleesstem. Ze wist het publiek mee te slepen in het verhaal. Ondanks dat de aanwezige mensen alle afbeeldingen uit deze 'graphic novel' zelf niet zagen. Iris vertegenwoordigt de regio Sliedrecht/Hendrik-Ido-Ambacht in de volgende ronde van de Voorleeswedstrijd, op 24 maart in Hellevoetsluis.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een voorleeswedstrijd voor kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Door mee te doen leren leerlingen op een speelse manier dat voorlezen heel leuk en waardevol is. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die 15 minuten per dag (voor)lezen, uiteindelijk 1000 nieuwe woorden per jaar erbij leren.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken. De Nationale Voorleeswedstrijd wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting Lezen. De voorrondes, kwartfinales en provinciale finales worden georganiseerd door medewerkers van de bibliotheken en de Provinciale Service Organisaties. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral erg leuk is.