• Joop Keesmaat
  • Joop Keesmaat
  • Joop Keesmaat

Wim Pegtel wil geen gif voor zijn kleinkinderen

DORDRECHT Voor de derde keer komt hij op de fiets uit Papendrecht om mee te doen aan het emmer-protest tegen Chemours. Wim Pegtel, 70 jaar, inmiddels half gepensioneerd, vindt het zijn morele plicht om hier te staan. Hij werkt nog halve dagen bij een cargadoorskantoor in Rotterdam, maar het is de bedoeling dat het komend jaar verder af te bouwen.

Hij woont al 50 jaar in Papendrecht en daar is PFOA en GenX aangetroffen in het drinkwater. Dat moet eruit, aldus Wim. ,,Niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn kinderen en kleinkinderen. Daarom doe ik mee, elke keer weer, totdat de provinciale- en de rijksoverheid dit probleem echt serieus gaan nemen en uitstoot volledig verbieden."

Wim is goed op de hoogte van de materie. ,,Dat die uitstoot kankerverwekkend is, is inmiddels duidelijk bewezen in de Verenigde Staten, waar dit soort uitstoot ook gewoon verboden is. Soms hoor je dat het wel meevalt, maar het lijkt erop, dat het aantal gevallen van kanker alleen maar toeneemt. Je hoort bijna niet anders uit de vrienden- en familiekring."

Volgende week slaat hij trouwens een keer over, omdat hij dan even op vakantie is, maar daarna is hij zeker weer van de partij. De deelname van het aantal verontruste burgers neemt gelukkig langzaam maar zeker toe, maar zou eigenlijk veel meer moeten zijn. Wim: ,,De mensen maken zich tegenwoordig drukker om hondenpoep dan over de uitstoot van dit soort giftige chemicaliën."