• Nienke Fousert

Winterfair in De Oude Uitbreiding

SLIEDRECHT Op het raam van familie Stuij hangt een poster waarop staat geschreven: 'ik doe mee'. Het bevestigt hun deelname aan de derde editie van de Winterfair in de wijk de Oude Uitbreiding op vrijdagavond 25 november.

door Nienke Fousert

Samen met Jeanette Mijnster en Diana Baan organiseert Marielle Stuij de derde editie van de fair met het thema 'Out of the door'. Bewoners uit de wijk verkopen vanuit hun voordeur of tuin tweedehands of zelfgemaakte spullen. Het particuliere initiatief ontstond 2 jaar terug. Jeanette: ,,Ik had gehoord dat er in Boven-Hardinxveld een 'Halfdeurseel' werd gehouden, een soortgelijk evenement. Het leek ons leuk om ook zoiets op te starten, iets nieuws." De beide edities van het evenement waren zeer geslaagd. Marielle: ,,Vooral tijdens het eerste jaar was de opkomst bijzonder. Zelfs de kerstmarkt in Dordrecht was afgezegd vanwege het woeste weer, maar toch kwamen er mensen naar ons toe."

Deelnemers moeten zelf zorgen voor goede verlichting en beschutting, zodat niet alles natregent of wegwaait. Marielle: ,,We dringen daar op aan omdat we willen voorkomen dat er bij slecht weer niemand komt." De vrouwen zijn druk bezig met de organisatie. Ze verspreiden folders en flyers, mede mogelijk gemaakt door drukkerij van den Dool, door de gehele wijk. Mariëlle: ,,Het wiel is al wel een keer uitgevonden, maar in het regelen van de vergunningen en al die paperassen gaat veel tijd zitten." De deelname kost vijf euro, die wordt gebruikt voor het bekostigen van de vergunningen.

Wat de buurvrouwen met elkaar willen bereiken is saamhorigheid. Marielle: ,,Er zijn weinig mensen die het echt om de verkoop doen. De belangrijkste reden is vaak gezelligheid." Diana: ,,Het is heel leuk om te zien dat mensen elkaar gaan helpen en samenwerken door bijvoorbeeld samen een kraam in te richten. Ik hoorde pas iemand tegen de buren zeggen dat ze wel in zijn garage mochten komen staan als het weer slecht was. Dat is leuk." De mensen in de wijk blijken veel in huis te hebben. Marielle: ,,Vorig jaar verbaasde me ik echt hoe leuk het er uit zag. Dan denk ik: wat neemt iedereen het serieus!"