• Marjanne Dijkstra
  • Marjanne Dijkstra
  • Marjanne Dijkstra
  • Marjanne Dijkstra
  • Marjanne Dijkstra
  • Marjanne Dijkstra
  • Marjanne Dijkstra
  • Marjanne Dijkstra

Eindelijk weer schot in plannen Watertorenterrein

SLIEDRECHT Bij hoge uitzondering gingen zaterdag 5 oktober de hekken rond het Watertorenterrein open. Belangstellenden konden een kijkje komen nemen op het terrein aan de Rivierdijk waar de ontwikkelaar van het terrein, Watertoren NV, uitleg gaf over de plannen voor het perceel en de Historische Vereniging liet zien hoe het terrein er in de loop van de jaren uit zag. Ruim tweehonderd mensen kwamen om zich te informeren over de stand van zaken.

door Marjanne Dijkstra

Al lang wordt er gesproken over de ontwikkeling van het Watertorenterrein. Sinds 2001 is vastgelegd dat er rondom de watertoren woningbouw gaat komen. Eerdere plannen die voor het terrein rondom de oude watertoren werden ontwikkeld, sneuvelden voordat ze ten uitvoer konden worden gebracht.

Het was nu de juiste tijd om de plannen weer op te pakken, vindt Arie Stam namens Watertoren NV. ,,We kwamen op het punt om weer te beginnen. Het is een mooi terrein en vast staat dat hier woningbouw komt. Het terrein heeft enorm veel potentie, maar ook een aantal uitdagingen. Dan moet je denken aan het verkeer langs de dijk, de bouwhoogte en het buitendijks bouwen. Hoe die woningbouw er precies uit gaan zien is nog niet bekend, maar er is een enorme vraag naar woningen en we zijn met de gemeente in overleg. De bedoeling is om de watertoren zeker te behouden, maar hij staat al jaren leeg en de staat is derhalve niet heel erg goed. Dat moet ook allemaal in de planvorming worden opgenomen." Watertoren NV vond het belangrijk om vanaf het begin de Sliedrechters erbij te betrekken. Gelinde Groeneveld vertelt namens Watertoren NV: ,,Deze bijeenkomst is een eerste kennismaking tussen alle partijen die hiermee te maken hebben: de projectontwikkelaar, de ontwerper, de bewoners, de gemeente. Dit project ligt al veel te lang stil en ook daarom vinden we het fijn dit vanaf de voorkant aan te vliegen. We willen meteen met iedereen in gesprek. Mensen konden hun ideeën in een daarvoor bestemde bus doen en worden op de hoogte gehouden van het proces. Er zijn veel partijen die hier een belang in hebben, vergeet ook Rijkswaterstaat en het Waterschap niet."

Wethouder Ben van der Plas was ook een van de mensen die een kijkje kwam nemen zaterdag. ,,Dit terrein ligt al veel te lang braak en het is goed dat er nu iets gaat gebeuren en dat het een mooie invulling krijgt. Het nodigt ook uit tot allerhande kattenkwaad dat enorme gevolgen heeft, kijk maar naar de brand van vorige week. Ik denk dat het heel verstandig is om eerst met iedereen te praten en dan pas plannen te gaan maken, in mijn optiek zijn eerdere plannen daarop gesneuveld."

De bedoeling is dat er dit jaar nog verder wordt verkend en geïnventariseerd, dat er in 2020 plannen worden gemaakt en dat er een jaar later besluiten worden genomen over het Watertorenterrein.