• BDUmedia

Woningcorporaties maken bezwaar tegen verhuurderheffing

SLIEDRECHT Meer dan 200 woningcorporaties dienen vandaag een principieel bezwaar in tegen de verhuurdersheffing. Dit is een extra belasting die woningcorporaties moeten afdragen aan de overheid naast alle andere belastingen. Het gaat om een bedrag van in totaal €1,7 miljard aan huuropbrengsten dat bedoeld is voor het verminderen van de nationale schuld en dus niet kan worden ingezet voor de volkshuisvesting. Geld dat onze huurders betalen en besteed zou moeten worden aan nieuwe, betaalbare en kwalitatief goede woningen, duurzaamheid, leefbaarheid in buurten en wijken en het huisvesten van kwetsbare doelgroepen. Kortom: een onacceptabele heffing. Dat vinden ook Woonbron, Woonkracht10, Trivire, Tablis Wonen, Rhiant en Fien Wonen. Om die reden dienen ook zij vandaag hun bezwaar in.

In deze tijd van woningnood is elke euro nodig om te investeren in nieuwbouw. Ook in de Drechtsteden zijn de wachtlijsten voor sociale huur lang en kunnen veel mensen geen betaalbare woning vinden. Daarnaast is er geld nodig om de sociale huurwoningen goed te kunnen onderhouden en te verduurzamen. En staan de woningcorporaties voor de opgave van het huisvesten van steeds meer kwetsbare mensen, Willen we goede en betaalbare woningen bieden in een nette, schone en veilige buurten waar het prettig wonen is, dan telt dus elke euro.

Woningcorporaties halen hun inkomsten uit de huur die huurders elke maand betalen. Door de verhuursdersheffing verdwijnt op dit moment van elke huurder twee maanden huur direct in de staatskas. Op die manier betalen mensen in een sociale huurwoning extra belasting. Geld dat niet geïnvesteerd kan worden in onderhoud, verduurzaming van hun woningen of het bouwen van nieuwe betaalbare woningen. In de Drechtsteden betalen Woonbron, Woonkracht10, Trivire, Tablis Wonen, Rhiant en Fien Wonen gezamenlijk een bedrag van bijna €30 miljoen aan verhuurdersheffing. Hiervan hadden we 1000 huizen kunnen verduurzamen of 167 nieuwe woningen kunnen bouwen of nog veel meer woningen betaalbaar kunnen houden. En dat geldt niet alleen voor dit jaar maar ook voor de komende jaren, ieder jaar weer.

Onacceptabel vinden de woningcorporaties in Nederland en dus maken zij principieel bezwaar tegen het betalen van de verhuurdersheffing met als doel Den Haag ertoe te bewegen de extra huurdersbelasting af te schaffen of op z'n minst het geld te investeren in de woningmarkt. Het bezwaar valt samen met de actie #ikwileenhuis waarmee honderden woningzoekenden hun vaak schrijnende verhaal delen. Deze verhalen zijn te lezen op de website www.wooncrisis.nl.