Zenuwachtig voor blokfluitconcert

Het is een drukte van belang bij Crescendo. Ouders, grootouders, broertjes en zusjes komen naar de blokfluitkunsten van de zeventig leerlingen luisteren. De kinderen hebben vijf weken lang les gehad van blokfluitdocent Karola Seits. Buiten de lessen mochten de leerlingen thuis oefenen op hun leenblokfluit. Tim Paardekoper (7) zit nog even op de bank voor het concert begint. ,,Ik ben wel een beetje zenuwachtig," vertelt hij. ,,Maar het gaat wel lukken. Ik kon na de eerste week al een heel liedje spelen en heb daarna goed geoefend." Debora Prins (10) speelt Klarinet in het C-orkest: ,,Ik speel al 3 jaar bij Crescendo en ben begonnen op een blokfluit. Nu mag ik de kinderen begeleiden. Zenuwachtig ben ik niet echt, ik heb al met heel veel concerten meegespeeld."

Het concert begint met een nummer van Pirates of the Caribbean, uitgevoerd door het C-orkest. Daarna zijn de blokfluiters aan de beurt. Met 'Mieke heeft een lammetje' en nog vier liedjes zetten zij een mooi optreden neer. Na het concert leveren de leerlingen hun leenblokfluit weer in, maar Merel Hak (7) houdt haar blokfluit bij zich. ,,Deze blokfluit is van mijn moeder. Ze speelt nu piano, maar is vroeger begonnen op de blokfluit, net als ik nu. De lessen waren erg leuk en ik heb er veel geleerd. Voor het concert was ik erg zenuwachtig, maar dat verdween toen we begonnen waren. Dat er zoveel mensen zaten was best eng, daarom heb ik een deel met mijn ogen dicht gespeeld." Maar de blokfluit is voor Merel toch niet het favoriete instrument. ,,Ik wil xylofoon gaan spelen, die geeft zo'n mooi geluid." Job Maasland (7) bespeelt al een ander instrument. ,,Ik heb al een tijdje pianoles. Toch vond ik de blokfluit ook wel erg leuk, ik zou zo'n concert best nog eens willen doen."

Paul Langerman, docent en dirigent van de jeugdorkesten van Crescendo, is tevreden met het resultaat. ,,Het doel van de lessen was om de kinderen kennis te laten maken met muziek en ze aan te sporen om een instrument te gaan bespelen. Een blokfluit is echt een basisinstrument; het is makkelijk te bespelen en je kunt er goed noten mee leren lezen. Tijdens de introductieles en nu, aan het einde van het concert, krijgen kinderen de mogelijkheid om andere instrumenten uit te proberen. Zo kunnen ze zien wat bij ze past." Lachend: ,,Zo te horen is vooral het drumstel in trek."