• Joop Keesmaat
  • Joop Keesmaat

Zij gaan naar Chemours: Henk Mooij

DORDRECHT Elke zaterdagmorgen zie je hem al van verre aankomen over het fietspad uit Papendrecht met 'PvdA-rode' pet, sjaal, broek of jas: Henk Mooij, 70 jaar, woont bijna 20 jaar in Papendrecht en daarvoor in Dordrecht.

Hij was ooit conrector aan het Stedelijk Dalton Lyceum in Dordrecht, maar is inmiddels met pensioen. Weliswaar nog steeds een 'druk baasje', lid van de PvdA fractie in Papendrecht en fervent vrijwilliger bij het denksportcentrum Papendrecht (bridge en schaken), waar hij tevens voorzitter is. Daar doet hij zelf hartstochtelijk aan mee, terwijl hij - samen met zijn vrouw Dieuwertje – regelmatig aan lange-afstand-wandelen doet.

Henk Mooij weet wat hij wil: ,,Ik doe aan de actie mee, omdat ik het belangrijk vind om op te komen voor een schonere leefomgeving." Om daarna uit te leggen dat het van belang om publiciteit te krijgen, zodat de samenleving meer betrokken wordt bij het doel. ,,Een ludieke actie met een heel serieuze boodschap."

Hij beseft als geen ander dat het wel steeds lastiger wordt om elke week een emmer meer mee te nemen en zegt daarover: ,,Dat vraagt wel meer deelnemers elk zaterdagmorgen, maar ik ben in elk geval van plan om zoveel mogelijk zaterdagen mee te fietsen. Ik hoop dan ook dat de initiatiefnemers beloond worden door een toename van het aantal actievoerders."

Hij manifesteert zich bij de fietstochten op zaterdagmorgen met rode pet, broek en sjaal als PvdA-man, maar feitelijk gaat het hem vooral om de boodschap aandacht te vestigen op de lozing van giftige stoffen. Hij vervolgt: ,,Ik weet zeker dat heel veel mensen het met ons protest eens zijn, maar dat helaas niet uitdragen." Hij oppert het idee om de boodschap van het protest op één A-viertje kernachtig te beschrijven en dat aan vrienden en bekenden te mailen, uit te delen. ,,Die kunnen die boodschap op hun beurt weer verder verspreiden, zodat een ieder die dat nuttig vindt mond-tot-mond-steun kan doorgeven."