• Joop Keesmaat
  • Joop Keesmaat

Zij gaan naar Chemours: Kees van der Hel

DORDRECHT Een deelnemer van het allereerste uur is Kees van der Hel, een rasechte Sliedrechter en 65 jaar jong. In november 2017 liep hij al voorop bij de 'éénmalige Sliedrechtse protestmars' tegen Chemours, samen met de helaas onlangs overleden Bram de Winter. Ook nu is hij er elke week bij en steekt zijn ongezouten mening niet onder stoelen of banken.

Van der Hel is een zzp'er en sinds 1972 actief in de kunststoffenbranche, waarin hij een aantal productiebedrijven in Zuid Duitsland vertegenwoordigt, met name in de Automotive Sector, Healthcare Packaging, terwijl hij ook handelt in nieuwe en gebruikte machines in deze branche.

Zijn mening over Chemours is duidelijk: ,,Wij als burgers dienen ons aan de wet te houden, zo behoren ook multinationals zich aan de wet te houden. Terecht krijgen wij een boete als wij dingen op straat gooien of ons afval niet brengen op de plaats waar het hoort - bijvoorbeeld de gemeentewerf - maar het gewoon dumpen in de natuur."

Van der Hel vraagt zich dan ook hardop af waarom een bedrijf als Chemours dan toestemming van de overheid krijgt om hun kankerverwekkende stoffen wel in het milieu te dumpen. Hij vindt het onvoorstelbaar dat dit al vele jaren het geval is en is blij, dat de overheden eindelijk gaan inzien, dat dit zo écht niet verder kan.

Van der Hel vindt het een mooie ludieke actie, die vreedzaam dient te blijven en waarbij vooral duidelijk moet zijn dat er maar één doel is, namelijk 'NUL uit de pijp'. Van der Hel is geen lid van welke partij dan ook, maar heeft over de politieke deelname wel een mening: ,,Iedereen, links, rechts of in het midden, zou moeten opstaan en hun recht op een schone en veilige leefomgeving opeisen! Wijzelf hebben kinderen en kleinkinderen, die ook graag op een verantwoorde manier willen leven in Sliedrecht en dorpen eromheen en wij moeten ze daar, zoveel als in ons vermogen ligt, bij helpen."