Zorgen om parkeerdruk nieuwe Winklerplein

SLIEDRECHT Parkeerdruk, vervangende woonruimte, overlast met heien, de aanrijdroute in verband met de bevoorrading, de toekomst van de kiosken en de hoogte van de woontoren. Dat zijn de meest gehoorde zorgen van omwonenden van het Burgemeester Winklerplein, zo bleek maandagavond bij de inloopavond in het gemeentekantoor.

Vooral over de parkeerdruk kwamen veel vragen van de ongeveer veertig aanwezigen. ,,Meer vierkante meters commerciële ruimte betekent meer personeel en meer vierkante meters woningen betekent meer omwonenden met auto's. Waar gaan ze die laten nu er geen parkeergarage komt? Ik mag hopen niet in de wijk, want daar is nu vaak al plek te kort", sprak één omwonende haar zorgen uit. Wethouder Hans Tanis legde uit dat er momenteel nulmetingen worden verricht op basis waarvan een parkeernorm wordt opgesteld waaraan de projectontwikkelaar en de gemeente zich moeten houden. Erik den Breejen van Bouwgroep De Windroos vulde aan dat de doorgaande weg en de kiosken aan de westzijde van het plein bij het parkeerterrein betrokken worden en dat er zo extra capaciteit komt.

De kiosken worden daar dus sowieso gesloopt. Wat er met de andere kiosken gebeurt is nog niet zeker. Mogelijk worden de huidige winkelpanden 'uitgeplint' (naar voren uitgebouwd), maar dat kan alleen als alle ondernemers dit willen. De ondernemers van de kiosken die verdwijnen kunnen desgewenst verhuizen naar de nieuwe commerciële ruimten die gecreëerd gaan worden. Er komt in totaal 3000 vierkante meter extra winkelruimte bij.

Rond het Winklerplein worden 51 woningen gesloopt. Alleen bewoners met een vast huurcontract bij Tablis Wonen krijgen gegarandeerd een vervangende woning. ,,Maar ook met de mensen met een tijdelijk huurcontract gaan we in gesprek over hun woonwensen en kijken we wat we kunnen doen", legde Henk Gravesteijn van Tablis desgevraagd uit.

Om het Winklerplein worden 87 nieuwe woningen gebouwd. Daarvan komen er 45 in de woontoren aan de westzijde. ,,Dat worden dus 7 woonlagen", speculeerde één van de aanwezigen, maar noch Tanis noch Den Breejen bevestigden haar rekensommetje. ,,Het precieze aantal hangt af van de grootte van de appartementen", zei Den Breejen alleen.