• world skills netherlands, skills talents, skills heroes, amsterdam rai 2019

    Paul Tolenaar
  • world skills netherlands, skills talents, skills heroes, amsterdam rai 2019

    Paul Tolenaar

Zuid-Holland scoort 2 medailles bij nationale teamvakwedstrijden van Skills Talents

REGIO Het provincieteam de Zuid-Holland Hawks won 1 gouden en 1 bronzen medaille tijdens de nationale kampioenschappen van Skills Talents, de teamvakwedstrijden voor vmbo. De ontknoping vond op donderdag 21 maart plaats tijdens Skills The Finals in RAI Amsterdam. Hier streden 315 vmbo-leerlingen om Nederlands kampioen te worden in hun vakrichting. Er waren tien vakwedstrijden die aansluiten op de beroepsprofielen van het vmbo, zoals Bouwen, Wonen Interieur, Horeca, Bakkerij Recreatie, Mobiliteit Transport en Tuinontwerp -aanleg.

De prijsuitreiking bestond uit twee categorieën: die van beste provincieteams die van beste school per wedstrijdrichting. De gouden medaille ging naar het team van de provincie Zeeland. Ik ben onvoorstelbaar trots, zegt Bianca van der Meijden, teamleider van het winnende team. We hebben hen in voorrondes en voorbereidingen voor de finales zo zien groeien en zelfs masterclasses gegeven. Als je dan ziet hoe ze hun best hebben gedaan, dan durf stiekem te hopen op goud. Deze medaille is het bewijs dat vmbo'ers in de beroepspraktijk goed kunnen presteren en dat zag je vandaag. Het geeft een enorme boost voor het zelfvertrouwen, een goede voorbereiding op het examen en goed voor een vervolgopleiding op het mbo.

Score per wedstrijdrichting Zuid-Holland Hawks:
Bloemwerk: vierde plaats - Melanchthon Business School - Bleiswijk
Bouwen, Wonen Interieur: zesde plaats - RGO - Koningin Julianaweg Middelharnis
Dienstverlening Producten: zesde plaats - RGO - Koningin Julianaweg Middelharnis
Economie Ondernemen: zevende plaats - ISW Vakcollege Hoge Woerd - Naaldwijk
Horeca, Bakkerij Recreatie: gouden medaille - RGO - Schoolstraat Middelharnis
Media, Vormgeving ICT: zevende plaats - Griendencollege - Sliedrecht
Mobiliteit Transport: zesde plaats - Gilde Vakcollege Techniek - Gorinchem
Produceren, Installeren Energie: zevende plaats - Gilde Vakcollege Techniek - Gorinchem
Tuinontwerp -aanleg: bronzen medaille - Wellantcollege - Alphen aan den Rijn
Zorg Welzijn: vijfde plaats - Griendencollege - Sliedrecht

TROTS OP HET VMBO Mooi om hier veelbelovend talent uit het hele land te zien. Hier warenjongens en meiden in actie die een indrukwekkend niveau lieten zien. Zij gaan een mooie toekomst tegemoet, aldus Jos de Goey, directeur WorldSkills Netherlands. Lucelle Deneer, leraar van het jaar in het vo sluit daar op aan. "Wat is vandaag hebt gezien tijdens de vakwedstrijden is een brok aan focus en enthousiasme bij de finalisten. Daar word je als docent vanzelf trots op."

SKILLS TALENTS EN SKILLS THE FINALS Het nationaal kampioenschap wordt georganiseerd om de passie voor vakmanschap te stimuleren, het beroepsonderwijs te promoten n jongeren een bijzondere leerervaring te geven. Deze veertiende editie is samen georganiseerd met de nationale kampioenschappen voor mbo Skills Heroes tijdens het driedaagse event Skills The Finals. De mbo'ers hebben op vrijdag 22 maart de prijsuitreiking. De realisatie van deze nationale kampioenschappen is in handen van WorldSkills Netherlands en gebeurt met ondersteuning van de ministeries van OCW en EZ, Fonds 21, provincie Amsterdam en vele partners uit het onderwijs en bedrijfsleven.

Het volgende nationale kampioenschap voor beroepen vindt plaats van 4 tot en met 6 maart 2020 in Leeuwarden, provincie Friesland. Skills The Finals zal daar de landelijke finales houden voor vmbo en mbo en een LOB-programma organiseren. Daarbij zoveel mogelijk samenwerken met plaatselijke mbo-scholen en partners.