Hoe werkt het paleo dieet en is het een trend?

23-01-2020, 12:33 |Van onze partner

Ben je bekend met het paleo dieet? Deze trend speelt al een aantal jaar en heeft onze kijk op voeding en afvallen behoorlijk veranderd. Bijzonder aan het paleo dieet is de manier waarop ons voedingspatroon is vergeleken met het voedingspatroon zoals wij dat in een ver verleden hadden. Zo is onderzocht dat wij vroeger meer eiwitrijke voeding tot ons namen en minder koolhydraten. Op dit principe is het paleo dieet gebaseerd.

Wat is het paleo dieet precies?
Bij het paleo dieet gaan we ervan uit dat ons lichaam het best functioneert op onbewerkt voedsel. Door het paleo dieet te volgen zal je zoveel eten zoals men dat vroeger ook deed. Er werd gegeten wat er voorhanden was. Denk aan: noten, zaden, fruit, groente, vlees en vis. Zuivel, graan en zout kwam je niet in het dieet tegen. Ook in het paleo dieet zul je dit niet vinden. Het paleo dieet is gebaseerd op het voedingspatroon zoals we dat zo'n 10.000 jaar geleden hadden.

Aangenomen wordt dat ons lijf gemaakt is voor onbewerkt voedsel. Ook wordt aangenomen dat onze genen nauwelijks veranderd zijn in de laatste 10.000 jaar en het daarom logisch zou zijn om ook ons voedingspatroon hetzelfde te houden.

Waarom is het paleo dieet zo populair?
In de laatste jaren is het paleo dieet steeds populairder geworden. Dit heeft ermee te maken dat het verhaal het goed doet, het klinkt logisch. Ook zijn er andere redenen te bedenken. Zo voegen veel fabrikanten suikers aan bewerkte voeding toe. Indien je voor onbewerkte voeding kiest, heb je daar geen last van. Zo heb je veel beter in de hand wat je tot je neemt. Fanatieke aanhangers van het paleo dieet, beweren zelfs dat bewerkte voeding verantwoordelijk zou zijn voor veel van onze welvaartsziekten.

Wat mag ik wel en niet eten tijdens het paleo dieet?
Via websites als HappyHealthy kun je vinden wat je precies wel en niet mag eten volgens het paleo dieet. In algemene zin is het belangrijk om de volgende voeding te vermijden:

  • Bewerkte suikers. Je kunt zes vinden in snoep, gebak, ijs, saus, frisdrank en andere bewerkte producten
  • Graanproducten en granen. Brood, pasta, havermout, rijst en nog veel meer producten zijn niet toegestaan.
  • Peulvruchten. Zoals sojabonen en erwten.
  • Plantaardige oliën zijn niet toegestaan.
  • Transvetten zijn te vinden in bewerkte producten en slecht voor het lichaam.
  • Kunstmatige zoetstoffen in allerlei soorten en maten. Aspartaam kom je in veel light-producten tegen.

Wat mag je wel eten? Gelukkig blijft er nog genoeg over om te eten. Denk aan een variatie van groente en fruit, natuurlijke zoetstoffen als honing en ahornsiroop, olijfolie en kokosolie. Water, thee of koffie kun je het best drinken. Zo heb je niets te maken met schadelijke stoffen uit light-frisdrank of toegevoegde suikers.