Bekers en Schipper winnaars Halve van Hercules

SLIEDRECHT Colin Bekers en Agnes Schipper hebben zaterdag de Halve van Hercules gewonnen: de halve marathon van Dordrecht en de tweede wedstrijd in het Univé Grote Rivieren Loopcircuit 2015. Bekers verpletterde bij de mannen het parcoursrecord: 1.10.05. De winnende tijd van Schipper was 1.24.24.

Beide winnaars waren de sterkste in een strijd tussen drie koplopers die tot diep in de wedstrijd bij elkaar bleven. Bij de mannen scheidden de drie favorieten - Bekers en de twee Dordtenaren Ruben Scheurwater en Lars Gerritsen - zich al snel af van de rest van het deelnemersveld. Bekers en Scheurwater liepen de Halve van Hercules vooral als voorbereiding op de marathon van Rotterdam. Gerritsen hoopte aan te kunnen klampen bij de gestelde richttijd van een uur en elf minuten.

Maar Brabander Bekers hield het tempo hoger dan vooraf ingeschat in de snijdend koude tegenwind. De drie bleven bij elkaar in de fraaie omgeving langs het Wantij en in de Hollandse Biesbosch, maar na ruim vijftien kilometer versnelde Bekers en haakte eerst Gerritsen en daarna ook Scheurwater af. 'Ik wilde iets sneller gaan dan het marathontempo en ik wilde de wedstrijd graag winnen. Een mooie, goed georganiseerde loop', complimenteerde hij. 'Maar ik heb het wel ontzettend koud gehad. Het was zwaar.'

Scheurwater en Gerritsen hielden de winnaar tot de finish in zicht en eindigden in respectievelijk 1.10.15 en 1.10.26. Ook zij waren er tevreden mee. 'Dit moet de doorkomsttijd zijn voor Rotterdam', concludeerde Scheurwater, terwijl Gerritsen content was met een dikke PR-verbetering.

Lars Gerritsen won in januari al de Dirk IV-loop in Hoornaar, de openingswedstrijd van het Univé Grote Rivieren Loopcircuit, en kondigde aan ook in de derde en vierde loop in het circuit te starten. Dat zijn de Vijf Engelse Mijlen van Ameide op 4 april en de Krakelingenloop in Heukelum op 16 mei.

Agnes Schipper won de Halve van Hercules net als vorig jaar bij de vrouwen. Maar ook hier was het dus een driestrijd. 'Een zware strijd', vond de winnares. 'Zware omstandigheden vooral. Het waaide hard. Gelukkig zaten we in een grote groep. Schipper was vooral blij met een stabiele loop na veel blessureleed. Ik hoopte vol te houden tot het eind, en dat lukte.' Judith Janszen uit Dordrecht werd tweede op twintig seconden van de winnares en Vanessa Hartman was de nummer drie in 1.25.08.

Bijna zevenhonderd lopers namen zaterdag deel aan de Halve van Hercules. Een record voor het Grote Rivieren Loopcircuit. De winnaars in alle categorieën waren Lars Gerritsen (Msen), Colin Bekers (M35), Aissa Marguoum (M45), Aart van Wijk (M55), Richard Schippers (M recreanten), Cindy Frishert (Vsen) Vanessa Hartman (V35), Agnes Schipper (V45), Judith Janszen (V recreanten), Rick Boogaard (M 5km), Frouke Benz (V 5km), Greg van der Velde (M 10 km), Janneke Arts (V 10 km), Joel Ripzaad (jongens 0-5 jr), Milan Vink (jongens 6-9), Remco Scheffer (jongens 10-15), Suwees Daud Abdi (meisjes 0-5), Lisalara Bastiaans (meisjes 6-9) en Fenne Gringhuis (meisjes 10-15).

Alle uitslagen zijn te vinden op www.avtyphoon.nl/loopcircuit.