• Peter Verheijen
  • 20160113 Sliedrecht Sport DS 1 - Talenteam Papendal DS 1

    Jeroen de Bruin/DBRN Fotografie

Dani Smith heeft haar draai gevonden

SLIEDRECHT Na drie maanden voelt spelverdeelster Dani Smith zich al aardig ingeburgerd in Sliedrecht en met name bij de volleybalsters van Sliedrecht Sport. Na een pittig jaar te hebben doorgemaakt kwamen de recente feestdagen voor de 25-jarige Canadese als geroepen, en is zij nu klaar om haar aandeel te leveren in de komende, belangrijke fase van het seizoen, waarin de prijzen verdeeld worden.

Door Wim van Mourik

,,Natuurlijk was het teleurstellend, dat ik niet geselecteerd was voor het Olympisch Kwalificatietoernooi in Lincoln, Nebraska. Extra jammer ook dat de Canadese selectie zich daar niet heeft weten te kwalificeren voor Rio. Maar zo is topsport en daar moet je mee om weten te gaan", vertelt Dani. ,,Ondanks alles voel ik me nog altijd zeer betrokken bij de Canadese selectie. We zijn in de afgelopen vier jaar heel erg naar elkaar toe gegroeid. Overigens zijn er wel ergere dingen in het leven hoor, dus ik heb dat nu van me afgezet, en ben weer helemaal gefocust op het seizoen bij Sliedrecht Sport. "

De afgelopen maanden heeft Dani voldoende tijd gehad te wennen aan sommige typisch Hollandse omstandigheden. ,,I)edereen was deze week nogal bezig met het "koude" weer en dat was een leuke ervaring. In Canada stoppen de bussen pas met rijden als het -40 graden is, dus ik vind het hier eigenlijk wel meevallen. Toen wij een tijdje terug met het busje naar Groningen moesten, zag iedereen erg op tegen de afstand van ruim 200 kilometer en de reistijd van ruim twee uur. Daar heb ik ook wel een beetje om moeten lachen. In Duitsland, waar ik vorig jaar speelde, en natuurlijk ook in Canada, is dat qua afstand maar een peulenschilletje", zegt Dani breed lachend. ,,Ik woon nu in de Middeldiepstraat samen met een aantal andere meiden. Dat is erg gezellig. Er is altijd wel bedrijvigheid in het huis. Anders dan in Duitsland, want daar woonde ik alleen en had ik minder mensen om mij heen. Verder vind ik het wel leuk, dat je in ieder restaurant die typische fresh-mint tea kan bestellen. En hou ik ook heel veel van jullie lekkere stroopwafels, hahaha!"

Qua niveau is de overstap naar de Nederlandse competitie de uitermate sympathieke Danielle Smith goed bevallen. ,,Het niveau ligt hoger dan ik verwacht had. De top in Nederland is breder dan bijvoorbeeld in Duitsland, waar vier teams de dienst uitmaken. Hier zijn nog altijd verrassende uitslagen mogelijk, dat hebben wij zelf aan den lijve ondervonden. Iedere wedstrijd moet je hier uitermate serieus nemen en ik ben dan ook erg benieuwd hoe de kampioenspoule gaat verlopen. Wij beschikken over een prima groep meiden met - individueel gezien - veel mogelijkheden. Ik heb alle vertrouwen in deze selectie en ook in de technische staf om straks in de kampioenspoule een rol van betekenis te gaan spelen ".

Gedurende haar verblijf in Nederland geniet Dani met name van de vrijheid, die zij dagelijks mag ervaren. ,,Ik volg een bepaalde studie, doe veel aan krachttraining, ik leer zoveel mogelijk Nederlands, ik lees veel, hou van koken, kortom mijn dagen zijn over het algemeen goed bezet. Ik geniet heel erg van mijn vrijheid, want zo'n gelegenheid heb je maar zelden in het leven. Ook is het fijn om eens in de trein te kunnen stappen, want je bent hier heel snel overal waar je maar wilt wezen om bepaalde dingen te gaan zien. Zelf kom ik uit Beaverlodge, een heel klein dorpje in Alberta, Canada, waar nog geen 5000 mensen wonen, en waar zelfs geen straatverlichting is. Dus wat dat betreft voel ik me in Sliedrecht heel erg thuis, alles is lekker dicht in de buurt, ik pak de fiets en ik ben snel op de plaats van bestemming".

Over de nabije toekomst heeft Dani nog geen concrete dingen in het vizier. ,,Misschien ga ik terug naar Canada, misschien neem ik wat tijd om te gaan reizen, ik weet het nog niet. Ik wil me nu eerst volledig concentreren op Sliedrecht Sport en daar het uiterste uithalen. Let's get through this one first!"