• Kees Snepvangers
  • Kees Snepvangers

Egbert Hooijkaas en Vanessa Hartman winnen recordeditie Halve van Hercules

DORDRECHT Egbert Hooijkaas en Vanessa Hartman hebben zaterdag de jubileumeditie, de veertigste, van de Halve van Hercules gewonnen. Hooijkaas bevestigde daarmee de vorm waarmee hij het weekend ervoor Nederlands kampioen bij de masters geworden was, terwijl Hartman haar persoonlijk record en het parcoursrecord van de vrouwen verbeterde: 1.22,50.

De twee winnaars sloegen sowieso een grote slag voor het klassement van het Univé Grote Rivieren Loopcircuit, waarvan de Halve van Hercules in Dordrecht de tweede wedstrijd is. Een mooie dag voor de snelsten van de dag, maar ook voor de jubilerende halve marathon zelf. Met bijna 850 deelnemers werd het oude recordaantal deelnemers ruimschoots verbeterd.

Het was een prachtige dag, passend bij de gelegenheid. Aangenaam fris loopweer, en zonovergoten. Direct na het startschot trokken Egbert Hooijkaas, Henkjan den Braven en Arjan Kaashoek het tempo te strak voor de rest van het veld. Zonder bekende gezichten als die van Lars Gerritsen, Ruben Scheurwater en Peter-Jan Hardenbol hadden deze drie lopers de kans om voor de prijzen te gaan en die kans grepen ze. Kaashoek moest na iets meer dan vijf kilometer een eerste gaatje laten en na negen kilometer kwam Hooijkaas' tempo ook voor Den Braven te hoog te liggen. ,,Dat was jammer", vond Hooijkaas. ,,Als Henkjan wat langer mee gekund had, had een 1.13 er misschien in gezeten." ,,Hij ging te snel", erkende Den Braven ruiterlijk. ,,Ik moest in de Biesbosch mijn eigen wedstrijd gaan

lopen."

Daarmee waren de verhoudingen helder voor de tweede helft van de halve marathon. Hooijkaas, Den Braven en Kaashoek bleven elkaar in zicht houden tot het einde, maar kleiner werden de verschillen niet meer. De man uit Zuilichem pakte zijn tweede aansprekende zege binnen een week, na de nationale titel op de halve marathon in Den Haag. Zijn tijd was 1.14,32. ,,Dezelfde tijd als de nummer twee van Den Haag. En dit was een lange solo. Daar ben ik blij mee. Het gevoel was goed. De eerste twaalf kilometer ging het haast vanzelf." Volgend weekend maakt Hooijkaas zijn trio van halve marathons vol in Drunen.

Henkjan den Braven kwam binnen na 1.14,52, Arjan Kaashoek na 1.15,11.

Bij de vrouwen was er tot een derde van de wedstrijd een tweestrijd gaande tussen Vanessa Hartman en Petra Sloots. Tot net in de Biesbosch zaten ze samen in een grote groep, maar daar moest Sloots langzaam maar zeker terrein prijsgeven. Vanessa Hartman had het goede gezelschap gevonden om in recordtempo terug te lopen naar de atletiekbaan van DK & AV Hercules. Ruim een minuut sneller dan ze ooit had gedaan volbracht ze de 21+ kilometer. En in de veertigste jaargang van het evenement was ze de eerste vrouw die binnen 1.23 over de finish kwam.

,,Het ziet er goed uit in de voorbereiding op Rotterdam", sprak ze tevreden. In de aanloop naar de marathon doet Vanessa Hartman op 2 april ook mee aan de derde wedstrijd in het Univé Grote Rivieren Loopcircuit: de SecureRun in Ameide over 15 kilometer.

Petra Sloots kwam op respectabele afstand binnen: 1.26,41. Carolien van de Kreeke werd derde in 1.27,24.

De uitslagen in de andere categorieën en de klassementen van het Univé Grote Rivieren Loopcircuit zijn te vinden op www.avtyphoon.nl/loopcircuit.