• Bernadette Struijk

Merwede/Multiplaat B1 pakt de NK-titel 1e klasse

SLIEDRECHT 'Maak plezier' en 'Met elkaar en voor elkaar' waren de sleutelwoorden voor een hopelijk mooie dag. Aan het weer lag het niet. Voor de spelers wat zwaardere omstandigheden dan voor het meegereisde publiek die konden genieten van het zomerse weer. Met 13 spelers moest het gaan gebeuren in Nijverdal op het mooie complex van NKC'51. Een volle bus en nog velen die de moeite hadden genomen om met de auto naar Overijssel af te reizen, zorgden voor een uitstekende rood-witte sfeer.

Wedstrijd 1, tegenstander BEP uit Purmerend. Van tevoren ingeschat als grootste concurrent, samen met Apeldoorn. In de beginfase was er nog wat spanning te bespeuren. Genoeg kansen, nog geen goals. Waar BEP de eerste helft ietwat de bovenliggende partij was, pakte Merwede/Multiplaat het heft volledig over in de tweede helft. Er werd een 10-8 overwinning behaald en de belangrijke eerste pot was binnen.

Snel terug de kleedkamer in, want een half uur later stond het tweede duel tegen Rust Roest uit Eindhoven op de rol. Bespreken, drinken, eten en verzorgen. Geen specifieke speerpunten bij de Brabantse ploeg, maar vooral waken voor onderschatting. De eerste helft liet zien dat het geen 1-2-3'tje zou worden. Door een aantal verre schoten van Rust Roest kon men nog niet echt loskomen, maar Merwede/Multiplaat bleef geduldig zoeken naar de mogelijkheden die toch wel zouden komen. Lopende de wedstrijd werd het klasseverschil ook in de scores uitgedrukt en werd er uiteindelijk een vrij gemakkelijke 10-5 overwinning behaald. Het zelfvertrouwen groeide. BEP versloeg ondertussen Apeldoorn en zo bleek in ieder geval dat een gelijkspel in de laatste poulewedstrijd volstond voor de finale.

In de bespreking hadden de scouts gezien dat Apeldoorn beschikte over een fysiek sterk team en wat handigheidjes. Dit werd doorgesproken en bepaalde de opstelling. In die laatste wedstrijd werd het zichtbaar zwaarder voor de spelers. Er ontpoptr zich een spannende strijd, waarbij een paar spelers last van kramp kregen. Daarnaast blesseerde Alysia van Geemert zich zodanig dat ze helaas niet verder kon. Maar zoals ook in de voorgaande poulewedstrijden pikten de reservespelers het uitstekend op. Ook werd er een beroep gedaan op de mentale weerbaarheid van het team. Er werd een 7-7 gelijkspel uit het vuur gesleept, waarbij het nog wel even billenknijpen was omdat Apeldoorn in de laatste seconde een vrije bal niet verzilverde.

Blijdschap alom toen de eindstrijd werd bereikt. In de langere pauze kon verzorger Paula van Eijl de pijntjes wegwerken en spelers klaarstomen voor de finale tegen KOAG uit Krimpen ad IJssel, die al hun poulewedstrijden wist te winnen. Rond 16.00 uur was het zover. Onder begeleiding van de hymne van de Korfbal League en het afsteken van rode rookbommen door het supporterslegioen werden alle spelers voorgesteld.

Merwede/Multiplaat kwam als een raket uit de startblokken via een doorloop van Demi Struijk in de eerste de beste aanval. KOAG werd binnen een paar minuten overdonderd. Maar liefst een 7-1 voorsprong prijkte er op het scorebord. KOAG was natuurlijk niet zomaar in de finale gekomen en wist zich nog enigszins terug te knokken via 9-5 en 10-7. Merwede/Multiplaat bleef kalm en gaf KOAG niet meer het gevoel dat ze de wedstrijd nog kon kantelen. Voor coaches Theo Struijk en Mark van Eijl was er zelfs voldoende ruimte om Menno Remans als Justin den Hollander een publiekswissel te gunnen. Zij zullen helaas volgend seizoen niet meer de clubkleuren verdedigen. Bij 12-8 floot scheidsrechter Quint af en kon het feest losbarsten. Spelers, begeleiding en publiek zochten elkaar op en vierden uitbundig de NK-titel en zongen 'Wij zijn hier de baas!'.

De lange terugreis was gezellig waarbij onder andere 'Geniet met volle teugen' luidkeels met Guus Meeuwis werd meegezongen. Bij terugkomst in de kantine werden de spelers feestelijk onthaald en toegesproken door de voorzitter. Ook burgemeester van Hemmen kwam nog even buurten nadat het nieuws ook bij hem was doorgesijpeld.