Mutai en Dejaeghere winnaars Krakelingenloop Heukelum

HEUKELUM Michael Mutai en Veerle Dejaeghere hebben de elfde editie gewonnen van de Krakelingenloop in Heukelum, de vierde wedstrijd in het Univé Grote Rivieren Loopcircuit 2015. Voor Mutai was het zijn derde zege op rij in Heukelum. Hij won in 29.33. Veerle Dejaeghere verpletterde het parcoursrecord bij de dames en bracht dat op 34.17.

De Vlaamse, tweevoudig Olympiër en meervoudig nationaal kampioene, had donderdag nog een 15 kilometer gelopen in Leidsche Rijn, maar bleek snel hersteld. Ze liep de eerste kilometers mee met de mannen die net achter de toppers in het veld aan kwamen. ,,Dat was eigenlijk iets te snel'', zo blikte de winnares terug. Ze was dankbaar voor de steun die ze in het vervolg had aan Fouad Fertoute. ,,Hij heeft me uit de wind gehouden toen we die tegen kregen tussen de zesde en achtste kilometer. Dat heeft me erg geholpen.''

Het was voor Veerle Dejaeghere haar eerste kennismaking met de snelle 10 kilometer van Heukelum. ,,Een erg mooi parcours'', zo complimenteerde ze.

Een iets gewijzigd parcours was het ten opzichte van de vorige tien Krakelingenlopen, maar opnieuw uitgemeten en gecertificeerd door de Atletiekunie. Vanaf de nieuwe startplaats op de Dwarsweg nam een fraai internationaal gezelschap snel het initiatief. Titelverdediger en topfavoriet Michael Mutai uit Kenia, David Cherop uit Oeganda, de Marokkanen Hamid el Mouaziz en Rachid Ezzouniou en de Belg Regis Thonon.

Mutai en Cherop bleken al snel een klasse apart en namen afstand vanaf kilometer 3. In de subtop won Ruben Scheurwater de strijd om de beste Nederlandse eindklassering, plek 6, nipt van Jeroen Maas. Hij deed daarmee goede zaken in het klassement van het Grote Rivieren Loopcircuit, waarin hij met stadgenoot Lars Gerritsen domineert na de eerste helft van de competitie.

Michael Mutai en David Cherop hadden afgesproken elkaar zo lang mogelijk te helpen, omdat in de tweede helft van de wedstrijd de wind flink tegen waaide. Op twee kilometer van het einde plaatste Mutai zijn beslissende demarrage. Hij finishte in 29.33, achttien seconden langzamer dan een jaar geleden, toen hij zijn eigen parcoursrecord verbeterde. ,,The wind was too strong'', zo verklaarde hij. ,,Die maakte het zwaar.'' De Keniaan liep onlangs de marathon van Rotterdam als haas en komt mogelijk in het najaar opnieuw naar Nederland, om als haas bij te dragen aan een snelle winnende tijd in de marathon van Amsterdam.

Na de Krakelingenloop werden vele winnaars uit de verschillende categorieën gehuldigd: Michael Mutai (29.33), Hamid el Mouaziz (M35 30.29), Armand van der Smissen (M45 34.27), Aart van Wijk (M55 39.29), Arjan Sterk (Mrecreanten 35.39), Veerle Dejaeghere (34.17), Vanessa Hartman (V35, 38.14), Agnes Schipper (V45, 39.30), Anja Ciere (Vrecreanten, 43.23), Tjark Klee (M 5km 17.45), Naomi van der Hek V 5 km 23.34), Sebastiaan Sprong (jongens 6, 7 jaar 2.40), Renee Plenter (meisjes 6-7) 3.05, Levi Hoppesteijn (j 8-9 3.58), Esmee den Adel (m 8-9 4.13), Brik van Dusseldorp (j 10-12 5.27), Marieke Bron (m 10-12 5.47).

Op 27 juni is de Lingewaalloop in Herwijnen de volgende wedstrijd in het Grote Rivieren Loopcircuit, dat in totaal uit acht lopen bestaat.