• Peter Verheijen

Van Wezel heeft positief gevoel

SLIEDRECHT Sliedrecht Sport heeft de damesselectie voor het nieuwe seizoen rond: met de komst van de ervaren, succesvolle midspeelster Carlijn Ghijssen-Jans (28) heeft trainer-coach Matt van Wezel weer twaalf speelsters ter beschikking, die in de komende jaargang om de prijzen zullen gaan strijden. Sliedrecht Sport heeft de damesselectie voor het nieuwe seizoen rond: met de komst van de ervaren, succes vollemidspeelster Carlijn Ghijssen-Jans (28) heeft trainer-coach Matt van Wezel weer twaalf speelsters ter beschikking, die in de komende jaargang om de prijzen zullen gaan strijden.

CIRKEL Afgelopen weekeinde werden de laatste plooien glad gestreken in de gesprekken en onderhandelingen tussen Ghijssen-Jans en Sliedrecht Sport en is daarmee de cirkel voor haar rond. Als 17-jarige maakte zij in sporthal De Stoep haar debuut op eredivisieniveau, een periode in haar daaropvolgende imposante carrière, die zij zich nog goed herinnert: ,,Sliedrecht Sport speelde toen met bekende clubiconen als Maarteke v.d. Ent, Roos van Harten, Judith Schep, Mascha Holstein en Karin Broeken, en ik kwam nog maar net kijken. Ik ben toen heel warm ontvangen en zou zeker nog langer zijn gebleven als dat ene seizoen, ware het niet dat de toenmalige bondscoach Avital Selinger mij toen naar Amstelveen heeft gehaald. Eigenlijk zou ik na het afgelopen seizoen bij VC Sneek met volleybal stoppen, ik wilde meer tijd besteden aan mijn gezin en mijn baan als gastouder. Maar ik geniet nog steeds zo van deze mooie sport dat ik eigenlijk een beetje spijt kreeg van mijn besluit en de deur weer op een kier zette. Ik ben superblij dat de opgebloeide contacten met Sliedrecht Sport hebben geleid tot een vervolg van mijn loopbaan als volleybalster. Nu ik dichter bij huis ga trainen en spelen blijft er voldoende tijd en gelegenheid om de dingen te kunnen doen, die ik graag wil doen. Ik hoop met mijn ervaring een positieve bijdrage te kunnen leveren en jonge speelsters te kunnen helpen in hun ontwikkeling. Ik heb er heel veel zin in en ben heel blij weer terug te zijn bij Sliedrecht Sport."

WINNAARSMENTALITEIT Ook trainer-coach Matt van Wezel is verguld met de komst van de 82-voudig voormalig Oranje-international, die kan terugzien op een rijke carrière, die haar in landen als Italië en Duitsland bracht en meerdere nationale titels opleverde in Amstelveen, Apeldoorn en Sneek. ,,Carlijn heeft een bewonderenswaardige winnaarsmentaliteit en is aan het net met al haar ervaring en kwaliteiten van grote waarde voor het team. Daarnaast is zij natuurlijk ook in het teamproces bijzonder belangrijk, wij zijn heel blij ze erbij te hebben." Naast Carlijn keerden al in een eerder stadium spelverdeelster Inge Molendijk en passer-loper Esther Hullegie terug op het oude nest. Diagonaal Lea van Rooijen (Eurosped), libero Florien Reesink (Talentteam) en passer-loper Fleur Savelkoel (Donitas) zijn nieuw binnen de selectie, waar Nienke de Waard, Celine Keijsers, Ilse Janssen, Lynn Thijssen, Lisa Vossen en Tessa Polder zijn gebleven. Tot aan de zomerstop (donderdag 23 juni) gaat de technische staf, waar assistenttrainer Wilfried Groothuis (ex-Alterno) de plaats inneemt van Eelco Beijl, aan de slag om zich voor te bereiden op het nieuwe seizoen.

DIKKE STREEP Matt van Wezel heeft samen met de technische staf en de selectie een dikke streep gezet onder het qua resultaat magere vorige seizoen. Sliedrecht Sport stond uiteindelijk met lege handen en sloeg de plank mis, daar waar het ging om de prijzen. ,,Ik neem daar als coach de volledige verantwoordelijkheid voor. Meteen na het missen van de finale van de play-offs hebben wij met alle betrokkenen uitvoerig geëvalueerd. Op momenten, zoals na de uitschakeling in de play-offs, dat je boos, teleurgesteld en verdrietig bent, zeg je heftige dingen omdat het op dat moment nog vers en actueel is. Maar het is wel belangrijk dat die dingen worden uitgesproken om er verder lering uit te kunnen trekken. Wij misten stabiliteit en waren op het fysieke en technische vlak te kwetsbaar, op belangrijke momenten hebben wij niet thuis gegeven en dat mag ons niet meer gebeuren." Voor het laatst terugblikkend op de dramatische slotwedstrijd tegen Eurosped: ,,Wij hebben het seizoen niet in deze wedstrijd verloren, alhoewel we wel verrast waren door het scenario dat zich daar heeft afgespeeld. Maar de verloren wedstrijden tegen Alterno thuis en Set-Up uit hebben ons in een positie gebracht die niet nodig was. Overigens is VC Sneek absoluut de terechte kampioen, zij beschikten over een sterk midden, beschikten over de meest stabiele pass-lijn en hadden steeds de veerkracht op momenten, dat het nodig was."

POSITIEF ,,Wij zijn niet goed omgesprongen met alle euforie die ontstond na de thuiszege tegen VC Sneek. Er werden al uitvoerige rekensommen gemaakt over hoe alles ging verlopen en op dat moment ben je meer bezig met de gevolgen van je acties. Je zet jezelf onnodig onder druk, het gaat simpelweg om de acties te maken, verder niks. Kijk naar Oranje in Tokyo: op het beslissende moment waren zij helemaal niet bezig met allerlei berekeningen, gewoon die wedstrijd overtuigend winnen, de rest komt dan vanzelf." Ondanks de teleurstellingen waren er ook volop positieve zaken, waar Van Wezel met plezier op terug kijkt. ,,Er is binnen de club verder goed gewerkt met jonge talenten, er is hard gewerkt aan de doorstroming van de jeugd. Dat klinkt misschien raar met een degradatie van dames 2, maar je moet het op de lange termijn zien en daar gaat het zeer zeker de goede kant op. Ook voor een absoluut talent als Angelique Verheul is het misschien even bitter dat het nu even niet gelukt is in dames 1, maar ik ben ervan overtuigd dat zij hier alleen maar sterker uit terug zal komen."