• ,,Alles wat we oefenen is gestoeld op de realiteit - , aldus Krav Maga-instructeur Mike Makkelie (links).

    RetZef Sport & Protect

Realistische zelfverdediging voor jong en oud

SLIEDRECHT 'Wat wij doen, werkt!' Mike Makkelie (24) spreekt uit eigen ervaring. De zelfverdedigingsvaardigheden die hij tijdens de vele honderden Krav Maga-trainingen opdeed kwamen in zijn werk als beveiliger al regelmatig van pas. ,,Aan wat je hier leert heb je echt iets als er buiten wat gebeurt. Alles wat we oefenen is gestoeld op de realiteit."

door Erik de Bruin

Meteen weten we waar de naam vandaan komt. Real Krav Maga heet zijn net gestarte dojo aan de Prickwaert in Sliedrecht-West. Elke dinsdag- en vrijdagavond leert Makkelie zijn pupillen, jong en oud, hoe je dit uit Israël afkomstige combatsysteem kan toepassen in de praktijk.

Beter gezegd: op straat. 'Verdedig uzelf, word geen slachtoffer!' is te lezen op de website met daar net boven de keiharde cijfers van geweldsmisdrijven in Nederland. Makkelie: ,,Het is een feit dat de maatschappij verhardt. Zinloos geweld is aan de orde van de dag, bovendien gaan degenen die zich daartoe verlagen steeds verder." De filmpjes op de homepage laten zien dat je zelf ook agressief moet zijn wanneer je wordt geconfronteerd met geweld. ,,Je móet direct handelen en blijven aanvallen totdat je de situatie veilig kan verlaten."

RETZEF SPORT & PROTECT Timo Hennekes, zijn leermeester en een Nederlandse kravist van het eerste uur, komt erbij zitten. ,,Hoe krijg je iemand neer die groter en sterker is? Die vraag kon ik na de zwarte band te hebben gehaald met jiujitsu nog altijd niet beantwoorden. Ik kreeg een trap tegen m'n borst. Hoe kon dat? Weliswaar ben ik klein van stuk, maar toch moest dat, met alles wat ik in al die jaren had geleerd - ik was bloedfanatiek - niet kunnen." Bloedfanatiek is Hennekes nog steeds, een karaktereigenschap die hij deelt met de leerlingen die al jaren onder hem trainen en inmiddels tezamen een selecte gevorderdenklas vormen. Ze komen bijeen in Dordrecht, waar de thuisbasis van RetZef Sport & Protect is gelegen. Mike is één van hen. Hij begon zo'n tien jaar geleden. ,,Daarvoor heb ik tot m'n dertiende wado-ryu karate beoefend. Ik was dus al een beetje bekend met vechtsporten, al is wado ryu meer een vechtkunst. Dankzij blessures had ik twee jaar buitenspel gestaan. Ik was vijftien en wilde sterker en weerbaarder worden. Timo gaf les in de jeugdkantine van Oranje Wit (een voetbalvereniging in Dordt, red.). Ik ben gewoon een keer binnengelopen en nooit meer weggegaan bij RetZef."

Onder die vlag is hij nu voor zichzelf begonnen. ,,Je wilt je eigen naam opbouwen, vandaar Real Krav Maga, maar wat ik doe is wel honderd procent hetzelfde. Timo is de hoofdinstructeur, we zitten exact op één lijn. Niet alleen qua technieken, ook als je kijkt naar de manier van trainen. Het hoeft niet mooi te zijn, als het maar werkt. Efficiëntie is het toverwoord. We maken er geen martial arts van. Wat mooi is, werkt simpelweg niet op straat." Alle oefeningen zijn - hij benadrukte het al eerder - zo realistisch mogelijk. ,,Heb je het onder de knie dan verhogen we de druk. Volledig de werkelijkheid nabootsen lukt natuurlijk niet, maar we doen wel ons uiterste best." Wapens worden daarbij, zo is ook op de website te zien, niet geschuwd. ,,Uiteraard gaan we van start met de basis en zwaaien we tijdens de eerste lessen niet gelijk met messen en pistolen, maar uiteindelijk werken we daar wel naar toe."

'STAP NAAR VOREN' Kids Krav Maga is vanzelfsprekend een ander verhaal. ,,Kinderen hebben meer met pesterijen te maken. Ik wil ze leren hoe je voor jezelf opkomt. Dat heeft in eerste instantie vooral met houding te maken. Hoe kom je zelfverzekerd over en straal je uit dat er met jou niet te sollen valt?" Hij doet het voor. ,,Stap naar voren, deins nooit terug, kijk de pester recht in zijn ogen aan en maak hem met verheven stem duidelijk dat hij bij jou aan het verkeerde adres is. We leren de kinderen ook hoe je een aanval opvangt en afslaat, maar in principe leer je voornamelijk hoe je voorkomt dat het tot een gevecht komt."

Makkelie wilde aanvankelijk aan de slag gaan met jongeren van twaalf tot en met zeventien jaar. ,,Dat hebben we ook gecommuniceerd, maar tijdens de open dag op 31 augustus waren er ook veel kinderen jonger dan twaalf." Zij kwamen niet van een koude kermis thuis. ,,Omdat de animo zo groot is hebben we de leeftijdsgrens verlaagd naar zeven jaar. Hartstikke leuk natuurlijk. Van de ouders krijg ik te horen dat ze het belangrijk vinden dat hun kind van zich af weet te bijten en stevig in zijn of haar schoenen staat."

Kijk voor meer informatie (o.a. over de exacte tijden voor kinderen en volwassenen) op www.realkravmaga.nl. De trainingen vinden plaats in sporthal 't Crayenest (Prickwaert 208). Iedereen kan een gratis proefles volgen.