• Carlijn Ghijssen-Jans en Michael van Leeuwe zijn klaar voor het nieuwe siezoen

    Agnes Corbeij
  • Vorig seizoen werden de dames voor de derde keer op tijd kampioen in de Eredivisie

    Hans van Wijngaarden
  • De heren werden in 2018 kampioen, waardoor ze promoveerden naar de Eredivisie

    Rick van de Weg

Aanvoerders Sliedrecht Sport spreken over doelstellingen, geluksonderbroeken en babyfoons

SLIEDRECHT Volleybalvereniging Sliedrecht Sport presenteert vandaag het eerste dames- en herenteam, die beiden uitkomen in de Eredivisie. Daarmee wordt het seizoen officieel afgetrapt. Het Kompas Sliedrecht.nl ging in gesprek met aanvoerders Carlijn Ghijssen-Jans (32) en Michael van Leeuwe (30). Ook hadden zij vragen en tips voor elkaar.

door Agnes Corbeij

Michael speelt al 14 jaar bij Sliedrecht Sport, waarvan de laatste 12 hij het eerste team. Hij is voor het vierde jaar de aanvoerder van het team. ,,Ik vind het tof dat ik weer aanvoerder mag zijn. Ze zijn tevreden met mij als aanvoerder, dat is altijd leuk om te horen.” Michael woont tegenover sporthal De Basis, samen met zijn verloofde. In juni kwam daar zoon Niek bij.

MOEDER CARLIJN Carlijn is getrouwd en is heeft twee kinderen van 6 en 8 jaar oud. Ze is ook de ‘moeder’ van het damesteam. ,,Er zijn meiden bij van 15, 16 jaar oud. Als er iets geregeld moet worden met shirts, doe ik dat. En als we een toernooi hebben, zorg ik dat er snoep is voor onderweg.” Ook in het veld is Carlijn degene die het team op scherp zet. ,,Vroeger was ik feller. Nu vervul ik mijn rol iets meer beheerst.” Michael: ,,Ik ben ook rustig op het veld, maar ik denk dat jij daadkrachtiger bent dan ik. Zelf zorg ik wel dat de jongens hun kop niet laten hangen als het even tegen zit.”

Carlijn woont in Odijk, vlakbij Utrecht. Haar eerste vraag aan Michael gaat over de woonplaats van Sliedrecht. ,,Je woont tegenover de Basis, naast je wonen volleybalsters. Je bent altijd dichtbij. Is dat niet benauwend?” Michael: ,,Nee, ik vind het heerlijk om binnen 5 minuten in de sporthal te zijn.” Met een lach voegt hij daaraan toe: ,,En van de buren heb ik nooit last.”

BABYFOON EN KOPTELEFOON Carlijn: ,,Is het lastiger om weg te gaan van huis sinds je een kleintje hebt?” Michael: ,,Ja, dat is wel moeilijker dan voorheen.” Carlijn is wel gewend het moederschap te combineren met een carrière als topsporter en heeft een paar goede tips voor Michael. ,,Koop een koptelefoon voor de kleine en neem hem lekker mee in de kinderwagen. En heb je al geprobeerd of de babyfoon het redt van thuis naar De Basis?” Michael: ,,Dat zal ik eens gaan proberen.”

AUTISTISCH Michael heeft ook een vraag voor Carlijn. ,,Zelf heb ik altijd wel rituelen voor de wedstrijd. Zo heb ik heel lang een geluksonderbroek gehad, die ging in de kampioenspoule vorig seizoen kapot. Ook heb ik mijn favoriete muziek. Wat doe jij voor de wedstrijd?” Carlijn: ,,Daar ben ik redelijk autistisch in. Ik zit altijd op dezelfde plek in de kleedkamer, trek altijd eerst mijn linkerschoen aan, ik loop warm op dezelfde plek in de zaal en stretch op dezelfde plek. Nieuwe meiden in het team komen daar heel snel achter want teamgenoten zeggen meteen: ‘Pas op, daar zit Carlijn’.” Michael: ,,Als dat autistisch is, ben ik het ook.”

KRACHTEN VERDELEN De heren werden vorig seizoen, in het eerste jaar eredivisie, meteen tweede in de competitie. Michael: ,,Daar hadden we wel al ons kruit verschoten. In de kampioenspoule kwamen we erachter dat andere teams niet alles hadden hoeven geven in de competitie, zij deden er een schepje bij. Dat was heel leerzaam.” Dit seizoen gaan de heren het dan ook anders doen. ,,We gaan onze krachten meer verdelen over het seizoen. Vorig seizoen hebben we 18 wedstrijden een vaste basis. Nu gaan we het langzamer opbouwen, iedereen laten spelen. Zo houden we iedereen fit, zodat we ook in de kampioenspoule nog iets over hebben en meer kunnen geven.”

GEDULD De dames van Sliedrecht Sport spelen al 25 jaar in de eredivisie. Carlijn heeft een goed advies voor de heren. ,,Jullie hebben het supergoed gedaan in het eerste jaar. De verwachtingen zijn nu hoog. Maar blijf geduldig en geniet van wat je nu doet. Ook als het even niet lukt, is het gewoon geweldig om mee te maken.”

Michael: ,,Goede tip. Onze definitieve doelstellingen moeten we nog als team bepalen tijdens ons teamweekend in Groningen, maar we gaan er in elk geval voor om het de top van Nederland flink lastig te maken.”

BLIJVEN VIEREN Ook voor de dames zijn de verwachtingen levensgroot, na drie titels op rij. Carlijn: ,,Voor ons is winnen bijna normaal, ook voor ons publiek. Toch is het niet vanzelfsprekend. We werken net zo hard als andere teams.” Michael: ,,Het is lastig om jullie een tip te geven, ik zou zeggen, ga zo door. Maar het is zeker belangrijk dat je de overwinningen blijft vieren.”

De dames speelden afgelopen twee jaar ook Champions League. Dit jaar kiest de vereniging daar niet voor. De dames komen nu, om financiële redenen, uit in de minder prestigieuze Europacup II. Carlijn: ,,Het niveau in de Champions League is te hoog, maar het was wel erg leerzaam. Europacup II wordt ook lastig, met SSC Palmberg Schwerin als eerste tegenstander.”

Over de doelstelling van de dames is Carlijn duidelijk. ,,We gaan natuurlijk voor de prijzen. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar die ambitie moeten we wel uitspreken.” Eerder deze week vertelde trainster Vera Koenen al over het doel om mooier volleybal te willen spelen. Carlijn spreekt dezelfde taal. ,,Ik ben heel blij met hoe het nu loopt.”