• Yorick in actie op de Olympische Spelen.

    Sliedrecht Sport

'Zilveren' Yorick wil nog niet kiezen

SLIEDRECHT Voor de Sliedrechtse volleyballer Yorick de Groot (18) kan het bijna voorbije kalenderjaar 2018 nu al niet meer stuk: na het kampioenschap en de daaraan verbonden promotie naar de Eredivisie met Sliedrecht Sport in de zaal, volgde vrij recentelijk een prachtige zilveren medaille met beachpartner Matthew Immers op het zand van Buenos Aires bij de Jeugd Olympische Spelen. Tijd om uitgebreid na te genieten gunt de sympathieke passer-loper van Sliedrecht Sport zich nauwelijks, zaterdag 3 november wacht het duel met landskampioen Lycurgus in sporthal De Basis.

Sportcafé Het Bankie in De Basis was woensdag 16 oktober bomvol, toen Yorick en Matthew de finale van het Jeugd Olympisch beachvolleybaltoernooi speelden tegen het favoriete Zweedse duo Ahman en Hellvig. Op diverse beeldschermen werd het duel met spanning gevolgd, na een spannende, nipt verloren eerste set (20-22) moest het Nederlandse duo hun meerdere erkennen in de Skandinaviërs (15-21).

,,Natuurlijk loop je de eerste uren na afloop stevig te balen", aldus Yorick, ,,maar daarna komt het besef dat we een prachtige prestatie hebben geleverd. De terugkomst op Schiphol Airport was fantastisch: de Nevobo stond klaar met bloemen, mijn vriendin, mijn ouders en veel vrienden en bekenden zorgden voor een prachtige ontvangst."

Het betekende het sluitstuk van een schitterende ervaring, die Yorick voor geen goud (of zilver…) had willen missen. ,,Het meest genoten hebben wij van onze gewonnen halve finalewedstrijd tegen het thuisland Argentinië. In een fantastische ambiance, met 2.500 dolenthousiaste toeschouwers op de tribunes, wisten wij die wedstrijd te winnen en dat gaf een ongelofelijk fijn gevoel."

Het spreekt voor de grote passie voor zijn sport, dat Yorick, amper 6 (!) uur nadat hij op Hollandse bodem uit het vliegtuig was gestapt, alweer op de vloer van sporthal De Basis stond voor de belangrijke competitiewedstrijd van Sliedrecht Sport tegen Dynamo. ,,Tijdens de 13 ½ uur durende terugvlucht had ik een slaappilletje genomen en nog even lekker 3-4 uur liggen slapen. Als je daarna lekker bezig blijft, voel je de vermoeidheid en de jetlag niet zo. Ik moet wel zeggen dat ik zaterdagavond laat wél stuk zat, ik heb daarna ook 11 ½ uur aan één stuk door liggen slapen."

Ooit zal Yorick de keuze moeten maken tussen een carrière in de zaal of op het zand om aan zijn hoge ambities te kunnen voldoen. ,,Eerlijk gezegd wil ik dat moment nog even voor mij uitschuiven, ik vind het allebei namelijk heel erg leuk om te doen. Als beachvolleyballer heb je het in de winter betrekkelijk rustig, ik vind het juist fijn om dan in de zaal vol aan de bak te kunnen."

Van een zekere druk vanuit het thuisfront is totaal geen sprake. ,,Mijn vader (Bas de Groot, red.) laat mij daarin volledig vrij. Natuurlijk is hij altijd beschikbaar voor raad en daad, ooit heeft hij mij natuurlijk ooit vijf jaar lang in de opleiding gehad." Inmiddels concentreert Yorick zich volledig op het eredivisie seizoen met Sliedrecht Sport. ,,Wij hebben als team de doelstelling uitgesproken om te gaan voor de kampioenspoule."