• Gezellige drukte tijdens het Baggerfestival in 2017.

    Peter Verheijen

'Veel mogelijk bij creatief denken'

SLIEDRECHT De verkiezingen voor de gemeenteraad vinden 21 maart plaats. Tot die tijd besteedt het Kompas Sliedrecht elke week aandacht aan een thema. Na 'duurzaamheid & milieu', 'veiligheid', 'wonen' en 'zorg' is dat deze week 'uit & cultuur'.

Straattheater tijdens Koningsdag, de intocht van Sinterklaas en het Korenfestival. Het zijn maar een paar voorbeelden van evenementen in Sliedrecht die vanuit de Stichting Sliedrecht & Cultuur financieel worden ondersteund. ,,Maar", zegt vicevoorzitter Rien Mudde, ,,met een beetje meer creatief denken is er veel meer mogelijk."

Per jaar doen zo'n vijftien tot twintig verenigingen en organisaties aanvragen bij de stichting, vertelt Mudde, die een prettige dosis enthousiasme met zich meebrengt. De taak van stichting SS&C, in 2006 vanuit de gemeente opgericht, is om deze aanvragen te beoordelen en de subsidie vanuit de gemeente zo goed mogelijk te verdelen. Het budget schommelt de afgelopen jaren zo rond de 40.000 euro.

GEMEENSCHAP Naast de gemeentesubsidie ontvangt de stichting zo nu en dan een financiële bijdrage van kringloopwinkel Sliedrecht en stichting De Kaai. Die stichting ondersteunt allerlei maatschappelijke en culturele organisaties in Sliedrecht. De bedragen die Stichting Sliedrecht & Cultuur uitkeert variëren per aanvraag van honderd tot duizenden euro's.

,,Maar elk initiatief kan een aanvraag doen", aldus Mudde, zelf al jaren drijvende kracht achter het Korenfestival, dat 22 september plaatsvindt en al een tijd volgeboekt is. ,,Belangrijk is dat het geld ten goede komt aan de gemeenschap", zegt Mudde. ,,Denk bijvoorbeeld aan een straatfeest. Dan zouden wij de huur van een locatie op ons kunnen nemen."

SPEELRUIMTE De vijf bestuursleden van de stichting beoordelen de aanvragen. ,,Maar we zijn op zoek naar extra handjes die ons ondersteunen", roept Mudde tussendoor op. Het liefst ziet hij ook graag dat het budget vanuit de gemeente wordt verhoogd. ,,Als er nu extra aanvragen komen, is er maar weinig financiële speelruimte."

Zo is het budget voor 2018 gezakt naar 36.000 euro. Dat is jammer, vindt Mudde, want er worden leuke dingen bedacht. ,,En met een beetje meer creatief denken is er nog veel meer mogelijk."

,,Vanuit het Korenfestival weet ik dat er ook de vraag binnenkwam of er aandacht kon zijn voor solozangers. Het Korenfestival is daar niet echt de plaats voor. Maar als je elkaar als zangers zou opzoeken, zou je wellicht een songfestival kunnen opzetten. Of denk aan kunstschilders of andere kunstenaars. Er is wellicht wel een mooie locatie beschikbaar waar zij hun werk af en toe kunnen laten zien."

Terugkomend op de verdeling van het geld vindt Mudde dat de positie van Stichting Sliedrecht & Cultuur voor iedereen duidelijk moet zijn en blijven. ,,In het verleden is het gebeurd dat een organisatie (Sliedrecht Bruist, red.) niet naar ons toe kwam, maar contact zocht met de wethouder. Er werd toen 5000 euro uitgekeerd, maar niet via ons."

Dat is wat Mudde betreft niet de bedoeling. ,,Het moet niet mogelijk zijn dat andere clubjes direct geld van de gemeente krijgen. Daar mag de politiek ook wel meer aandacht aan besteden. Ik ben daarom blij dat het CDA dit in ieder geval al duidelijk in het verkiezingsprogramma heeft staan."

VOOR EN DOOR SLIEDRECHT Jan Huijbers, voorzitter van het Baggerfestival, dat vorig jaar voor het eerst drie dagen besloeg, spreekt zijn tevredenheid uit over de communicatie van de gemeente en de bijdrage van het bestuur in financiële zin. Hij richt zich meer op het commitment van de Sliedrechtse bedrijven bij het festival. ,,Nu zien we dat bedrijven die ons festival sponsoren veelal niet uit Sliedrecht komen, terwijl het evenement juist voor alle inwoners van Sliedrecht is, voor en door Sliedrecht", zegt Huijbers.

,,Wil je een succesvolle editie en wil je het gratis kunnen houden voor de bezoekers, dan is het een kwestie 'van voor wat, hoort wat.' We gaan met zijn allen voor een goed doel."