• Een deel van de winkels op het Burgemeester Winklerplein.

    Simon Fousert

Zorgen om plannen BW-plein

SLIEDRECHT Ondernemersvereniging Winklerplein (OVW) heeft grote zorgen over het verloop van de herontwikkeling van het Burgemeester Winklerplein. Het vertrouwen is weg, schrijft de vereniging in een brief aan het college en de gemeenteraad.

door Simon Fousert

Volgens OVW wordt de voortgang gedwarsboomd doordat er 'slecht tot geen overleg tussen de projectontwikkelaar en de gemeente' plaatsvindt, 'het bestemmingsplan uit 2013 al in 2014 onhaalbaar bleek' en 'we tot nu toe niets hebben gehoord van een nieuwe samenwerkingsovereenkomst die er in 2016 zou komen'. De OVW stelt dat ondernemers geen partij zijn en onwetend worden gehouden. De vereniging wil inzicht hebben in de rol van projectontwikkelaar Windroos Bouwgroep in de samenwerking met de gemeente. ,,Is dit nog langer de juiste partij?"

Het college daarentegen baalt ervan dat de OVW, voor het schrijven van de brief van 14 februari, niet eerst het gesprek aanging. Ook betreurt het college dat er niet gewacht is op een schriftelijke reactie voordat de vereniging een persbericht stuurde. Verder erkent de gemeente dat het project 'door allerlei oorzaken vertraging heeft opgelopen'. Onder meer de complexiteit van verschillende belangen spelen een grote rol, aldus het college. ,,Daarbij zijn er vastgoedeigenaren waarbij er overduidelijk financiële drijfveren zijn. In een aantal gevallen, waaronder de verwerving van de kiosken aan de oostzijde van het plein, vertragen deze belangen de voortgang", schrijft het college. ,,Ook aan de westzijde blijkt dat er geen belang is om vastgoed te verkopen en zijn inmiddels door derden c.q. de vastgoedeigenaren huurovereenkomsten afgesloten die nog enkele jaren zullen lopen." Het college gaat nadenken over de te volgen strategie.

PvdA-raadslid Anton van Rees wilde dinsdagavond weten hoe het college terugkijkt op de communicatie van de gemeente met belanghebbenden. Daarop gaf wethouder Tanis aan 'dat het achteraf niet verstandig is geweest af te wachten en de bestuurlijke overleggen tijdelijk stop te zetten.' De inzet van een bemiddelaar tussen Windroos Bouwgroep en de apotheek over een mogelijk gezondheidscentrum mislukte. Het overleg wordt weer opgepakt, aldus Tanis, die benadrukt dat de gemeente slechts een faciliterende rol heeft. Op 16 april praat het college de raad bij over grote projecten, waaronder het BW-plein.