Baanbrekend Business Lunchbreak: 'Het beste uit je geld halen!'

HENDRIK IDO AMBACHT Eef van Opdorp, budgetcoach en TV-persoonlijkheid, gaf de toegestroomde werkgevers uit de Drechtsteden tijdens de eerste Baanbrekend Business Lunchbreak van dit jaar niet alleen praktische budgettips mee, maar ook een andere kijk op geld en schulden.

Baanbrekend Drechtsteden organiseert regelmatig lunchbreaks om met werkgevers uit de regio samen te komen. Yvonne Bieshaar, directeur Sociale Dienst Drechtsteden, vertelt enthousiast over het ontstaan van Baanbrekend Drechtsteden: ,,Vijf jaar geleden kwam het idee om met Randstadgroep Nederland samen te werken om werkzoekenden met een bijstandsuitkering naar werk te begeleiden. Ik ben trots op wat wij met Baanbrekend Drechtsteden hebben bereikt. Vorig jaar hebben wij circa 950 mensen vanuit de bijstand aan werk geholpen. Daar krijg ik kippenvel van."

Op de vraag van gastheer Jan Dirk Stouten aan Gerard Teunissen, operationeel manager van Postillion Hotel Dordrecht, wat zijn ervaringen met de kandidaten van Baanbrekend Drechtsteden zijn, zegt hij vooral naar de mens achter het cv te kijken. ,,De kandidaat moet plezier uitstralen en goed met onze gasten omgaan. Een van de kandidaten werd door een mystery guest erg gewaardeerd. Misschien niet omdat ze precies wist hoe ze moest uitserveren, maar wel vanwege haar vriendelijkheid en gastvrijheid. Voor dat soort mensen is er bij ons altijd plek!"

Eef van Opdorp gaf een frisse blik op het onderwerp schulden. Wat het met je doet en hoe je mensen met schulden het beste kunt helpen. "Geld gaat niet over geld. Het doet iets met ons brein. Als we financiële problemen hebben, kan dat leiden tot tunnelvisie, korte termijn denken en zelfs het IQ kan dalen. Iemand in je omgeving met schulden, bijvoorbeeld een werknemer, kun je het beste helpen door met die persoon aan oplossingen te werken, in kleine stapjes. Voor succes is het ook belangrijk om de valkuilen helder te hebben."

Na afloop van de presentatie werd tijdens de lunch nog nagepraat over de financiële lessen. Maar ook over de kandidaten van Baanbrekend Drechtsteden, die op weg zijn naar een financieel onafhankelijke toekomst, en hoe werkgevers worden ondersteund als zij hen een kans bieden.