• Bram van de Biezen

Boskalis koopt windenergietak van VolkerWessels

PAPENDRECHT Boskalis neemt de maritieme en offshore windenergie gerelateerde activiteiten van VolkerWessels over. Dat maakte de baggeraar uit Papendrecht vanmorgen bekend. Onder de transactie de activiteiten van VBMS, Stemat en VSI (Volker Stevin International).

,,Wij werken al jaren intensief en constructief samen met VolkerWessels, op land, alsook op zee", licht Peter Berdowski van Boskalis toe. ,,De afgelopen jaren zijn we ons gezamenlijk steeds nadrukkelijker gaan richten op de kansen in de offshore wind en hebben wij diverse projecten verworven en succesvol afgerond. De komende jaren verwachten wij dat de vraag naar offshore windenergie, zowel in Noord-West Europa als daarbuiten, verder zal toenemen. Wij zijn dan ook erg enthousiast dat we deze activiteiten nu voor de volle honderd procent kunnen onderbrengen binnen Boskalis. Door samenvoeging met onze andere maritieme activiteiten ontstaan vele nieuwe mogelijkheden voor markt- en kostensynergie."

Boskalis en VolkerWessels trekken al jaren samen op in de offshore windenergiemarkt. VBMS, een 50/50 joint venture van Boskalis en VolkerWessels, is de Europese marktleider op het gebied van het offshore installeren van kabels met een sterke marktpositie en goed gevulde orderportefeuille. Als gevolg van deze transactie verkrijgt Boskalis de resterende 50 procent van de aandelen in VBMS. Stemat biedt wereldwijd specialistisch drijvend materieel aan en beschikt over een gevarieerde vloot met onder meer een kabellegschip en multi-purpose schepen. VSI is een specialist in het bouwen van offshore funderingen en maritieme constructies. Boskalis en VSI hebben eind 2014 en medio 2015 in joint venture twee omvangrijke offshore windmolenpark-projecten aangenomen, respectievelijk Wikinger en Veja Mate. Als gevolg van deze transactie zal Boskalis deze twee projecten zelf voor 100 procent uitvoeren.

De huidige jaaromzet van de over te nemen activiteiten, exclusief de twee offshore windmolenpark-projecten, bedraagt circa €200 miljoen. Boskalis noemt niet het bedrag dat met de overname gemoeid is. De overname wordt in het tweede kwartaal van 2016 afgerond.