• Archief BDUmedia

Boskalis verwerft contract voor offshore Schots windmolenpark

PAPENDRECHT Koninklijke Boskalis Westminster N.V. (Boskalis) heeft het Offshore Balance of Plant-contract verworven van Vattenfall voor de aanleg van het windmolenpark Aberdeen Offshore Windfarm (dat ook wel bekend staat als het European Offshore Wind Deployment Centre). De formele toekenning van het contract volgt op de aankondiging van 29 juni dat Boskalis was aangewezen als voorkeursaannemer voor het project.

Het project bestaat uit elf windturbines met een capaciteit van 92,4 MW. Het contract omvat alle offshore-activiteiten ten behoeve van het windmolenpark, met uitzondering van de levering van de windturbines. De contractwaarde voor Boskalis bedraagt ruim boven de 100 miljoen euro.

Aberdeen Offshore Windfarm ligt circa 3 kilometer voor de kust van Aberdeen, Verenigd Koninkrijk. De werkzaamheden van Boskalis omvatten onder andere ontwerp, inkoop, fabricage, levering, transport en installatie van elf zogenoemde suction bucket jacket-funderingen en erosiebescherming; inkoop, levering, transport en installatie van 66kV stroom- en exportkabels door Boskalis-dochter VBMS; alsmede het verzorgen van het transport van de windturbines en het leveren van het installatieschip.

Wat dit project uniek maakt, is het gebruik van suction bucket jacket-funderingen in samenhang met de grootte van de windturbines en het gebruik van 66kV elektriciteitskabels met een hoge capaciteit.

Het offshore project zal naar verwachting in september 2017 van start gaan. De funderingen en kabels zullen worden getransporteerd en geïnstalleerd met eigen materieel, waaronder een valpijpschip, transportbakken, een grote drijvende bok en een kabellegschip. De installatie van de windturbines zal worden uitgevoerd met behulp van een installatieschip dat door Boskalis wordt geleverd. Het project zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2018 worden voltooid.

De strategie van Boskalis is erop gericht om te profiteren van de belangrijkste macro-economische factoren die de wereldwijde vraag op onze markten opdrijven: de groei van de wereldhandel, stijgende energieconsumptie, de groeiende wereldbevolking en de uitdagingen die gepaard gaan met klimaatverandering. Dit project hangt nauw samen met de ontwikkeling van duurzame energieopwekking als gevolg van de verandering van het klimaat en een toenemende energieconsumptie.