Duurzame 'nul-op-de-meterwoningen' in Baanhoek-West

SLIEDRECHT Met de bouw van 43 zogenoemde 'Nul-op-de-meterwoningen' in de wijk Baanhoek-West heeft Sliedrecht een primeur in de Drechtsteden. Bij de woningen kan het energieverbruik zeer laag uitpakken, zelfs tot nul op de energiemeter. Begin 2016 brengt BPD Ontwikkeling (voorheen Bouwfonds Ontwikkeling) de woningen in de verkoop.

 

Het gaat om twee typen: de Tonica en de Largo. De Tonica is een starterwoning, waarvan er 23 worden gebouwd. Van het iets grotere type Largo worden er 20 gebouwd. Beide zijn moderne woningen met grote raampartijen, vloerverwarming en een tuin op het zuiden. Het energieverbruik in de Tonica en Largo zal zeer laag zijn, zelfs tot 'nul op de energiemeter'. Wethouder Theo den Braanker is enthousiast: ,,De woningen zijn uitstekend geïsoleerd, van begane grond tot en met het dak. Er wordt energie opgewekt via onderhoudsarme zonnepanelen. Een warmtepomp benut de warmte in de buitenlucht en draagt hiermee bij aan de verwarming van de woning. Er is een boiler voor eventuele bijverwarming. Bijzonder is ook het terugwinnen van de warmte uit het afgevoerde, warme douchewater. Deze warmte wordt gebruikt om het water dat de woning in komt, voor te verwarmen. Tot slot is de woning voorzien van een warmteterugwininstallatie." Los van alle 'slimme techniek' vindt Den Braanker dat de woningen een mooie uitstraling hebben en goed zijn ingepast binnen de wijk. ,,Bovendien zijn deze woningen vanwege de gunstige prijsklasse aantrekkelijk voor jonge mensen. Zij kunnen daarnaast een gemeentelijke starterslening aanvragen."

Den Braanker zegt het thema duurzaamheid hoog op de agenda te hebben. ,,Door nu te investeren kunnen we in de toekomst problemen met onze energievoorziening voorkomen." Hij noemt een aantal concrete maatregelen van het college in Sliedrecht. ,,Inwoners kunnen bijvoorbeeld een energiescan van hun woning laten uitvoeren. De gemeente Sliedrecht deed ook mee aan de collectieve inkoop van zonnepanelen door Zuid-Hollandse gemeenten, waarbij een grote korting is bedongen." De wethouder vergelijkt het werken aan duurzaamheid met sport. ,,Je stelt jezelf doelen en je wilt deze ook behalen. Telkens ga je een stapje verder. Het is erg leuk om duurzame ideeën op te halen bij inwoners en bedrijven en deze samen te realiseren. Een mooi voorbeeld is het appartementencomplex Best B'West in Baanhoek-West, dat een groen sedumdak heeft gekregen er ook nog eens prachtig uitziet. Ook deze Nul-op-de-meterwoningen passen uitstekend bij onze ambitie om een energieneutrale gemeente te worden."