Geen verloren zaak voor ondernemers

Erik de Bruin

SLIEDRECHT 'Geen licht aan de horizon voor bedrijvencentrum', kopte Het Kompas twee weken geleden. ,,Dat geldt voor de stichting die het bedrijfsverzamelgebouw (aan de Prisma, red.) exploiteert, maar niet voor ons als zittende ondernemers. We hopen dat we hier kunnen blijven. Daar hebben we vertrouwen in."

Wim Bendeler, de eigenaar van Maroza Gedenktekens, is niet de enige die vertrouwen koestert. Sander Scheurwater van KPS Keukens zegt ook een positief gevoel te hebben. ,,Ik heb onlangs met de curator gesproken. Hij volgt twee sporen door een makelaar in de arm te nemen en tegelijkertijd actief op zoek te gaan naar nieuwe huurders." ,,Zodra het kan, keert de receptie terug", haakt André Gesthuizen in. Hij maakte ook een praatje met de curator, die begin juli aan het werk werd gezet nadat de rechtbank het door het stichtingsbestuur aangevraagde faillissement had uitgesproken. Volgens Gesthuizen, die De Broodjesgigant runt, was dat geen verrassing. ,,Als binnen een jaar 40 tot 45 procent van de huurders wegvalt, ontstaan er ernstige liquiditeitsproblemen." Hij denkt dat er meer uit te halen is. ,,Op de bovenste verdiepingen kan je meer creëren dan alleen flexruimtes en kantoorunits. Je zou bijvoorbeeld vergaderplekken kunnen realiseren voor kleine groepen. Wat je aanbiedt hoeft niet per sé voor startende ondernemers te zijn. Die doelstelling is achterhaald."

'PERFECTE PLEK' De huidige bezettingsgraad van de kantoorruimtes is geslonken tot twintig procent. Ook van de bedrijfsunits op de begane grond staat vijftig procent leeg. KPS, Maroza en De Broodjesgigant blijven de locatie waar ze de afgelopen jaren naamsbekendheid hebben opgebouwd, trouw. ,,Voor ons is dit een perfecte plek", zegt Scheurwater. ,,Mensen die ons dankzij de site, een advertentie of mond-tot-mondreclame hebben gevonden, stappen bewust de zaak binnen. Ze weten wat ze willen en kijken niet alleen rond." Bendeler knikt. ,,Je kan de tijd nemen voor klanten. Van die service moet je het als kleine ondernemer hebben."

Net als zijn collega-ondernemers ziet hij het niet somber in. ,,Vanwege de kansen die het gebouw en de locatie bieden (we zijn daar zelf het levende bewijs van) beschouwen we het absoluut niet als een verloren zaak."