Gratis controle op glaucoom

SLIEDRECHT In de tweede week van maart vindt de Wereld Glaucoom Week plaats. In dit kader zijn er van maandag 7 tot en met zaterdag 12 maart gratis oogcontroles op glaucoom bij de optiekwinkels aangesloten bij het Optometristen Collectief Rijnmond. In Sliedrecht zijn dat de Van Leeuwen Optiek en Van den Berg Optiek & Optometrie, beide op de Kerkbuurt.

De Wereld Glaucoom Week is een jaarlijks terugkerende week waarin aandacht wordt gevraagd voor de chronische oogaandoening glaucoom. Glaucoom kan leiden tot een blijvende vermindering van het gezichtsvermogen en zelfs tot blindheid. In de beginfase van de aandoening merkt de patiënt niets, maar kunnen toch al zeer gevaarlijke situaties optreden, bijvoorbeeld in het verkeer. Het vroegtijdig opsporen van glaucoom is dan ook noodzakelijk. Zodoende adviseert Het Oogziekenhuis Rotterdam mensen van 45 jaar of ouder de ogen te laten controleren bij een optometrist (oogmeetkundige).

Tijdens de screening worden onder andere de oogdruk en de dikte van het hoornvlies gemeten en wordt het verdere risicoprofiel in kaart gebracht. Mochten er afwijkingen zijn, dan zal de optometrist een verder uitgebreid onderzoek adviseren. Dan wordt er een speciale foto en scan van de oogzenuw in de ogen gemaakt waarmee in een vroegtijdig stadium glaucoom gesignaleerd kan worden. Alle deelnemende optometristen werken hierbij nauw samen met Het Oogziekenhuis Rotterdam waarnaar, indien nodig, wordt doorverwezen.