• Ria Scholten

Oefentherapie Judith van Nie bestaat 20 jaar

SLIEDRECHT Oefentherapie Judith van Nie is al bijna twintig jaar gevestigd aan de Lijsterweg 56, waar zij een ruimte huurt in Paramedisch Centrum Twigt. Judith is oefentherapeut Cesar en heeft als specialisatie bekkenoefentherapie. Daarnaast geeft zij zwangerschapsgymnastiek. Ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum heeft Judith een speciale actie. Zij vertelt: ,,In de week van 10 tot en met 14 december bied ik de mensen een gratis beoordeling van hun houding aan. Aanmelden via de website en telefonisch."

door Ria Scholten

,,Een verkeerde houding zorgt ervoor dat mensen klachten van uiteenlopende aard krijgen", laat Judith weten. ,,Een oefentherapeut Cesar werkt samen met de patiënt aan een beter houdings- en bewegingspatroon, waardoor deze verminderen en zelfs voorkomen kunnen worden. Met nieuwe patiënten houd ik eerst een intakegesprek dat tot doel heeft zicht te krijgen op de oorzaak van de klachten. Aan de hand van de uitkomsten wordt een behandelplan gemaakt. Belangrijk bij deze bewegingstherapie is dat mensen niet alleen bij mij in de praktijk oefenen, maar ook thuis aan de slag gaan. Door zijn of haar manier van bewegen te corrigeren leert de patiënt de gewrichten en spieren op de juiste manier te belasten. Deze oefentherapie is geschikt voor kinderen en volwassenen. Zo leer ik kinderen met scoliose (zijdelings verkromming van de wervelkolom) op een speelse manier zich bewust te worden van hun houding. Daarnaast krijgen zij gerichte spiertraining om de kromming te verminderen."

Judith vertelt verder: ,,In mijn praktijk zie ik veel zwangere vrouwen, jonge moeders en ouderen die te maken hebben met ongewenst urineverlies. Het volgen van de juiste training zorgt ervoor dat iemand een betere controle over de bekkenbodem krijgt. De ervaring heeft mij geleerd dat mensen vaak erg blij zijn als de oefeningen ervoor zorgen dat hun klachten verminderen. Door mijn specialisatie krijg ik veel vrouwen in mijn praktijk met zwangerschap gerelateerde klachten, waaronder bekkenpijn. Door middel van bekkenoefentherapie wordt een betere stand van heup, bekken en onderrug verkregen. Tijdens de zwangerschapsgymnastiek leren vrouwen hun lichaam op een goede manier te belasten. Daarnaast krijgen zij oefeningen om rug- en bekkenklachten te voorkomen. Uiteraard worden de deelnemers tijdens de gymsessies ook voorbereid op de bevalling. De zwangerschapsgym kan eventueel ook aan huis gegeven worden."

,,Volwassenen komen naar de praktijk met onder andere nek- en schouderklachten, maar ook met ademhalingsproblemen zoals hyperventilatie en COPD. Bij mensen met lage rugklachten kijk ik niet alleen naar de manier waarop de rug zich beweegt, maar ook hoe de patiënt de rug in het dagelijks leven belast. Het is altijd de bedoeling dat de therapie de mensen helpt om zelfredzaam te worden en te blijven. Ik zie het als een uitdaging om mensen enthousiast te krijgen voor een therapie en hen ervan te overtuigen dat zij zelf invloed hebben op hun klachten." Zie www.oefentherapievannie.nl en de Facebookpagina. Het telefoonnummer is 0184-414320.